Când vor fi scoși primii metri cubi de gaz românesc din Marea Neagră. Ministerul Economiei: Prețuri mai mici la gaze naturale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Când vor fi scoși primii metri cubi de gaz românesc din Marea Neagră. Ministerul Economiei: Prețuri mai mici la gaze naturale / Foto: Captură video Pro Tv
Când vor fi scoși primii metri cubi de gaz românesc din Marea Neagră. Ministerul Economiei: Prețuri mai mici la gaze naturale / Foto: Captură video Pro Tv
România ar putea scăpa în curând de cazul rusesc.

România are o șansă să scape de gazele rusești și să reducă prețul facturilor. Primii metri cubi de gaz natural românesc din Marea Neagră ar putea să ajungă la mal la jumătatea acestui an.

Platforma de producție a gazelor naturale „Ana” este prima construită în largul Mării Negre în ultimii 30 de ani. „Black Sea Oil and Gas”, o companie deținută de puternic concern american, a făcut investiția. Firma a anunțat că va începe extracţia gazului din așa-numitele „pungi” submarine cel târziu în luna noiembrie.

„Sunt foarte încântat să pot sta, în sfârșit, aici, în față a ceva tangibil, platforma de producție gaze Ana. Poate că în câteva luni vom putea extrage, în cele din urmă, gaz din proiectul nostru.”, a spus Mark Beacom, CEO Bsog.

Cum se va face extracția gazului

Gazele din Marea Neagră vor fi extrase din două zăcăminte: Ana și Doina. Acestea sunt aflate la adâncimea de 70 de metri. Apoi, gazele vor fi trimise spre ţărm prin 120 de kilometri de conductă submarină până la o stație de tratare construită în zona Vadu.

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an adică echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Zăcământul de gaz din Marea Neagră poate fi exploatat, potrivit specialiștilor, între 10 și 15 ani.

Ce înseamnă acest proiect pentru România

Pentru țara noastră, proiectul din Marea Neagră poate fi șansa de a ne reduce dependența de gazele din import. Românii ar trebui să simtă și o reducere a facturilor, potrivit Ministerul Economiei

„Evident că o nouă cantitate de gaze naturale în sistemul nostru de transport, efectul imediat va fi de presiune pe preț. Sperăm să înregistrăm preturi mai mici la gaze naturale, acesta este efectul imediat, iar o dată cu exploatarea tuturor resurselor de gaze naturale atât on shore cât şi off shore, România are potențialul să-și acopere în proporție de sută la sută consumul de gaze natural.”, a declarat George Niculescu, Secretar de Stat Ministerul Economie.

VEZI ȘI: UE: Plan de rezervă dacă Rusia va întrerupe furnizarea de gaze

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel