Când vine canicula în România. Gabriela Băncilă: Va fi o senzație de disconfort termic
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Gabriela Băncilă, director operațional ANM, a fost invitată la interviurile DC News, unde a spus când va fi resimțită canicula în România.

Gabriela Băncilă, director operațional în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat, în cadrul unui interviu la DC News, când va fi resimțită canicula în România:

„Temperaturile vor crește de la o zi la alta. Temperaturile vor fi în creștere pentru a ajunge vineri, de exemplu, să vorbim despre valori de 32-33 de grade la umbră și cred că nu greșesc când spun acest lucru, pentru că gradul de umezeală în aer este ridicat, iar când ne apropiem la umbră de 33-34 de grade Celsius sau depășim valorile de 32 de grade, într-o masă de aer care nu este una uscată, deja corpul uman începe să resimtă, cu diferite grade de intensitate, senzația de disconfort termic“, a spus Gabriela Băncilă.

„Deci, putem percepe încălzirea de la sfârșitul săptămânii drept caniculă?!“, a completat Val Vâlcu.

„Temperatura real resimțită este o măsură subiectivă, evident. De aceea, de-a lungul timpului, în acest domeniu s-au făcut nenumărate studii care au avut ca obiectiv identificarea acelor formule după care să se calculeze această temperatură care să redea cât mai fidel pe un eșantion cât mai extins de oameni temperatura pe care aceștia o resimt.

Bineînțeles că până la a ne îndrepta spre temperatura real resimțită, trebuie să vorbim despre temperatura înregistrată mult mai aproape de nivelul solului decât cei doi metri unde înregistrăm aceste valori termice sau unde prognozăm că se vor înregistra. În directa bătaie a soarelui și în mijlocul unui oraș, dacă vom pune un termometru în astfel de condiții, cu siguranță vom înregistra temperaturi de peste 35 de grade (...)“, a spus, la DC News, Gabriela Băncilă.

Cum va fi vremea pe litoral?

Oficialul ANM a vorbit și despre starea vremii pe litoral:

„Temperaturile, pe parcursul următoarelor zile, vor crește și pe litoral. Așteptăm temperaturi care să atingă în aer, vineri, 26 - 28 de grade, adică temperaturi foarte ridicate pentru zona litoralului, unde, în general, efectul moderator al apei mării își spune cuvântul și se înregistrează temperaturi mult mai agreabile în aer decât în zona continentală. Însă, acolo este un grad ridicat de umezeală și compensează. Temperatura apei mării va fi de 15 - 17 grade. În momentul de față, va mai crește puțin“ a spus Gabriela Băncilă, avertizând asupra posibilității unui șoc termic, dată fiind apa mării rece. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel