Când va avea toată Europa 5G? Comisia Europeană a adoptat noi reguli pentru rețele
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Comisia Europeană a adoptat luni o comunicare revizuită privind ajutoarele de stat pentru reţelele în bandă largă ("Orientările privind reţelele în bandă largă"), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Orientările revizuite privind reţelele în bandă largă stabilesc normele în temeiul cărora Comisia evaluează măsurile de ajutor de stat notificate de statele membre pentru a sprijini dezvoltarea şi adoptarea reţelelor în bandă largă în UE. Noile norme contribuie la obiectivele strategice ale UE de asigurare a conectivităţii de ordinul gigabiţilor pentru toţi şi a acoperirii 5G peste tot până la sfârşitul deceniului, ceea ce reprezintă un aspect esenţial pentru realizarea tranziţiei digitale a Uniunii. Aceste noi orientări vor intra în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care este programată pentru ianuarie 2023.

Orientările revizuite privind reţelele în bandă largă vor oferi un cadru actualizat pentru a sprijini tranziţia digitală şi pentru a reflecta evoluţiile tehnologice, de reglementare şi ale pieţei. În plus, noile norme reflectă priorităţile de politică actuale ale UE, astfel cum sunt stabilite în Comunicarea privind societatea gigabiţilor, în Comunicarea privind conturarea viitorului digital al Europei, în Comunicarea privind Busola pentru dimensiunea digitală şi în programul de politică „Calea către deceniul digital”, care a fost adoptat recent de către Parlamentul European şi Consiliu.

În special, orientările revizuite aliniază pragul aplicabil sprijinului public acordat reţelelor fixe la cele mai recente evoluţii tehnologice şi ale pieţei. Aceste modificări vor permite statelor membre să investească în domenii în care piaţa nu le oferă – şi nici nu este probabil să le ofere – utilizatorilor finali o viteză de descărcare de cel puţin 1 Gbps şi o viteză de încărcare de cel puţin 150 Mbps. Orice investiţie de stat va trebui să permită cel puţin triplarea vitezei de descărcare disponibile şi, în zonele în care există o concurenţă sporită, să asigure viteze de descărcare de cel puţin 1 Gbps şi viteze de încărcare de 150 Mbps.

De asemenea, ele introduc un nou cadru de evaluare pentru dezvoltarea de reţele mobile (inclusiv reţele 5G). Noile orientări vor permite statelor membre să sprijine reţelele mobile în absenţa unor investiţii realizate de către operatorii privaţi şi a altor măsuri menite să garanteze respectivele reţele, cum ar fi obligaţiile în materie de acoperire aferente utilizării unui anumit spectru de frecvenţe radio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel