Când va ajunge Sfânta Lumină de la Ierusalim în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ
Foto Ilustrativ
În seara zile de sâmbătă, 23 aprilie, Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Sâmbătă seara, în intervalul orar 19:30 - 20:30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de PF Daniel în anul 2009.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

De ce Sfânta Lumină vine în sâmbăta Paștilor

Sfânta Lumină vine sâmbăta la ora unu și un sfert. Sfânta Lumină nu reprezintă Învierea la noi pe pământ, ci pogorârea în iad, că trebuia să se împlinească prorocia lui Isaia: ”Cei ce ședeau în întuneric și în umbra morții, lumină va străluci peste voi; cei ce ședeau în întuneric și în umbra morții, va veni peste voi lumină mare”. Sâmbătă, Mântuitorul a fost în iad cu sufletul. La noi, când a Înviat la miezul nopții, a înviat cu tot cu trup, dar la ei a fost numai cu sufletul și i-a scos, potrivit doxologia.ro.

Se spune despre flacără că se aprinde numai la ortodocşi, “ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreaptă credinţa apostolică”, conform preoţilor. 

Miracolul de Paşte, explicat de un cercetător

Vorbim despre un arab, un turc şi o autoritate israeliană. Cei trei verifică toate obiectele din interior, se asigură că nu există nicio sursă de foc, şi îl controlează şi pe arhiereul grec care presară vată pe mormântul Domnului.

Apoi, se sting toate luminile şi se închide uşa Sfântului Mormânt cu două sigilii. Uşa Mormântului este păzită de gardieni până când se aprinde Sfânta Lumină, potrivit Fanatik.

Nu se termină aici – în momentul în care Patriarhul trebuie să intre în Sfântul Mormânt, acesta este verificat de poliţiştii necreştini, ca să nu aibă la el o sursă de foc. Mai mult de atât, el intră în Mormânt, însoţit de un arab musulman.

Urmează 15-20 de minute de rugăciune, la capătul cărora lumea din biserică observă o lumină puternică, asemănătoare unui fulger, care coboară prin cupola mare a Bisericii şi care intră în Sfântul Mormânt, aprinzând vata presărată pe lespede.

Până să ajungă la pelerini, patriarhul, aprinde două buchete de câte 33 de lumânări, iar cupele le dă, pe geam, la doi diaconi ortodocşi. În cele din urmă, Patriarhul iese în biserică cu cele două buchete de lumânări şi împarte focul tuturor celor prezenţi, strigând “Veniţi de luaţi lumină”.

Se spune că, timp de câteva minute, vata nu arde, iar patriarhul o adună cu mâinile, o pune apoi în două cupe de aur cu găuri şi iese în Capela Îngerului, prima încăpere din Sfântul Mormânt.

De altfel, în fiecare an, pelerinii se grăbesc să testeze Sfânta Lumină de Paşte, una despre care se știe că nu arde. Sunt imagini cu femei şi bărbaţi care îşi trec palmele, braţele sau chiar faţa prin Focul Sfânt.

Se spune că nu poţi să te arzi în primele 33 de minute după ce Lumina Sfântă a pogorât în Sfântul Mormânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel