Data publicării:

Când trecem la ora de iarnă

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În România și în majoritatea țărilor din Europa, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie.

Așadar, în 2024, schimbarea orei va avea loc în noaptea dintre 26 și 27 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, de la 04:00 la 03:00. Adică săptămâna viitoare.

Acest proces marchează revenirea la ora standard, după ce, în primăvară, am trecut la ora de vară pentru a beneficia mai mult de lumina naturală pe durata zilei. Trecerea la ora de iarnă aduce astfel dimineți mai luminoase, dar seri mai întunecate.

Trecerea la ora de iarnă este o practică standard în Europa, deși s-a discutat la nivelul Uniunii Europene despre posibilitatea eliminării acestei schimbări periodice a orei. Decizia finală în acest sens a fost amânată, iar schimbările de oră continuă să fie aplicate în prezent.

Încă din 2018 Comisia Europeană a propus încetarea practicii schimbării sezoniere a orei după un sondaj public realizat la nivel european, în care majoritatea cetățenilor s-au pronunțat pentru eliminarea acestei practici.

Parlamentul European a votat în 2019 pentru a pune capăt schimbării orei sezoniere începând din 2021. Conform propunerii, fiecare țară membră ar fi urmat să decidă dacă dorește să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă (ora standard).

Cu toate acestea, implementarea acestei decizii a fost amânată din cauza divergențelor între statele membre și a altor priorități, inclusiv pandemia de COVID-19, care a întârziat dezbaterile. Statele membre nu au ajuns la un consens cu privire la modalitatea și momentul exact al renunțării la schimbarea orei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel