Când se vor bucura românii de o nouă minivacanță în 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Află când se vor putea bucura românii de o nouă minivacanță în anul 2023.

Minivacanța de cinci zile de care au beneficiat bugetarii, la începutul lunii iunie, a luat sfârșit.

Potrivit codului muncii, Ziua Copilului (joi, 1 iunie) și a doua zi de Rusalii (luni, 5 iunie) sunt zile libere legale. Anul acesta, Guvernul a decis să se facă punte între cele două sărbători, astfel că bugetarii au primit liber și vineri, 2 iunie.

Când va fi următoarea minivacanță în 2023?

Iată care sunt zilele libere rămase pentru anul 2023:

15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)

30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)

1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)

25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)

Având în vedere că 15 august va fi într-o zi de marți, cel mai probabil angajații în sistemul de stat vor primi liber și în ziua de 14 august pentru a se face punte între weekend și ziua Adormirii Maicii Domnului. 

O altă minivacanță, de care vor putea beneficia angajații, va fi la finalul lunii noiembrie 2023. Anul acesta Sfântul Andrei va fi sărbătorit într-o zi de joi, iar următoarea zi, românii vor celebra Ziua Națională, prin urmare angajații se vor putea bucura de patru zile libere. 

Următoarea minivacanță va fi în luna decembrie când românii sărbătoresc Nașterea Domnului. Anul acesta Crăciunul va fi în zilele de luni și marți, adică angajații vor putea beneficia de încă o minivacanță de patru zile. 

În mod normal, în luna iunie ar trebui să se încheie anul școlar 2022-2023, iar elevii să intre în vacanța de vară. Ultima zi de școală ar trebui să fie 16 iunie.

Anul acesta, în contextul situației incerte provocată de actuala grevă a profesorilor care pare să nu ajungă la o finalitate, este foarte posibil ca anul școlar să fie prelungit. 

VEZI ȘI: Lucrurile se complică înainte de rotativă. Sindicatele anunță: Greva profesorilor continuă. Domnule Iohannis, nu ne-ați convins

Potrivit unui comunicat semnat de liderii de sindicat Simion Hăncescu și Marius Nistor, greva din învățământ continuă în pofida faptului că săptămâna aceasta guvernul a decis unilateral mărirea salariilor profesorilor.

Amintim că săptămâna trecută Guvernul a adoptat unilateral o Ordonanță prin care salariile din învăţământ vor creşte, începând cu luna iunie, cu cel puţin 1.000 de lei brut (aproximativ 600 net) la personalul didactic şi cu 400 lei/lună (aproximativ 200 net) pentru cel nedidactic, creşterea salarială reprezentând "un avans, un prim pas" în perspectiva noii Legi a salarizării.

Redăm integral comunicatul publicat de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”:

Greva continuă: Textul OUG 53/2023 este nemulțumitor!

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel