Când se redeschid târgurile de animale
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Târgurile de animale care, cândva, făceau parte din tradiția fermierilor au rămas, în ultimii ani, doar o amintire. Se vor mai redeschide vreodată?

De când pesta porcină africană a ameninţat România, cele mai multe evenimente de tip "târg de animale" au fost interzise. Cu toate acestea, se pare că există încă speranțe pentru redeschiderea târgurilor de animale în perioada următoare. Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) spun că nu există o dată concretă, însă reducerea numărului de focare de pestă porcină africană din ultima perioadă oferă perspective pozitive din acest punct de vedere.

”Având în vedere faptul că, în momentul de față, la nivel național evoluează pesta porcină africană, acesta a fost motivul pentru care s-a decis oprirea târgurilor de animale. Avem în perspectivă deschiderea târgurilor de animale, dar o dată concretă pentru această decizie nu pot să o vehiculez, pentru că pe o analiză pe care am efectuat-o, ar fi un risc destul de important în ceea ce privește difuzarea virusului în anumite zone în care el nu este prezent sau nu avem focare.

Strategia noastră este de a regionaliza părți din România unde nu avem focare și inclusiv să luăm aceste decizii, să redeschidem târgurile de animale. Este un obiectiv important și pentru noi, suntem conștienți de problemele pe care le au crescătorii de animale, în special toamna, pentru a-și vinde animalele în târgurile de animale. Concret nu avem o dată, dar eforturi facem. Am avut în cursul anului 2022, în august-septembrie, o analiză foarte atentă pentru a deschide în anumite zone, dar, din păcate, evoluția focarelor de PPA s-a întețit în acea perioadă și am fost nevoiți să luăm măsurile necesare”, a precizat Dr. Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, pentru AGRO TV.

Întreaga ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport” poate fi urmărită AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel