• Când scăpăm de inflație. Analist economic: Atunci prețurile la alimente nu vor mai crește, se vor stabiliza sau chiar vor scădea
Preţurile continuă să crească iar salariile scad. Analistul financiar Dragoş Cabat a vorbit despre ce urmează.
Potrivit datelor INS, alimentele care s-au scumpit cel mai mult au fost zahărul, cu creşteri de 49,99%, uleiul comestibil (+ 46,98%) şi cartofii, cu o majorare de preţ de 42,83%, scrie Agerpres. De la lună la lună, în septembrie faţă de august, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la zahăr - 15,33%, cartofi - 9,98%, energie electrică - 7,40%, citrice şi alte fructe meridionale - 6,20%, unt - 4,15% şi brânza telemea - 4,10%. Luna trecută, singurele produse alimentare care s-au ieftinit au fost fructele proaspete, preţul înregistrând un recul de 4,34%.
Pe fondul celor de mai sus, o rază de speranţă a venit, în această dimineaţa, de la analistul financiar Dragoş Cabat care estimează că în cursul anului viitor vom asista la "îmblânzirea scorpiei - inflaţia". "Către mijlocul anului viitor este posibil să intrăm pe o tendinţă de scădere a inflaţiei, deci ne aşteptăm ca atunci preţurile la alimente să nu mai crească, să înceapă să se stabilizeze sau chiar să scadă", a apreciat acesta, la Digi24.
Unii sunt afectați de prețuri, alții continuă să se bucure de vacanțele de lux
Interesant este că, potrivit unui studiu realizat de o instituţie financiară referitor la obiceiurile de consum ale românilor în această perioadă, concluzia ar fi că românii au decis să cheltuiască mai puţin în momentul în care merg la supermarket dar, în acelaşi timp, sunt dispuşi şi chiar şi-au crescut bugetul pentru vacante. Spre exemplu, industria de divertisment a cunoscut o creştere de 42% a bugetului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce unii dau mai puţini bani pe servicii sau utilităţi.
"Aici sunt două componente. Pe de o parte, vorbim despre comparaţia cu anul trecut - ceea ce economiştii numesc efect de bază, pentru că anul trecut eram în pandemie şi o parte dintre aceste cheltuieli, în special cele pentru turism, hoteluri, restaurante nu puteau fi făcute din cauza restricţiilor - aceasta ar fi explicaţia pentru revenire. Şi pe de altă parte avem anumite cheltuieli la care oamenii nu pot renunţa, în general sunt cele pentru bunurile de lux şi servicii pentru distracţie. Dar aici vorbim de o anumită categorie, sunt două categorii diferite. Cei afectaţi de preţurile la alimente sunt românii cu venituri mici iar cei care consumă în continuare la fel de mult din bunurile şi serviciile de lux sau de divertisment sunt cei care au venituri peste medie şi sunt din oraşele mari ale României."
Reamintim că rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News