Când scăpăm de caniculă. Elena Mateescu, ANM: Mai scad valorile de temperaturi
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Elena Mateescu, directorul ANM, a spus când vom scăpa de caniculă.

Avem o vreme a extremelor meteorologice, anunță Elena Mateescu, directorul ANM. În timp ce unele judeţe se află sub Cod Roşu de caniculă, în câteva ore intră in vigoare şi un Cod Portocaliu de vijelii.

„Avem o vreme a extremelor meteorologice. În partea de vest, nord-vest a țării, de la ora 15:00 până mâine dimineață la ora 6:00, vom vorbi de fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, pentru că vor fi perioade cu vijelii puternice, vântul la rafală va depăși 70-90 km/h, este posibil să consemnăm și grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale care în intervale scurte de timp sau prin acumulare pot cumula valori ale cantităților de precipitații de 25-40 l/metru pătrat, izolat peste 50 l/metru pătrat.

Acestea vor fi în special despre Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, acolo unde rămâne în vigoare codul portocaliu, de la ora 15:00 până mâine dimineață, la ora 6:00.

În jumătatea sudică a țării vorbim de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

Cod Roșu de caniculă în 5 județe

Astăzi rămân în continuare cele cinci județe sub incidența Codului Roșu: Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș.

Mâine, extindem avertizarea de Cod Roșu la nivelul a opt județe: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, dar și municipiul București. 

În aceste zone temperaturile vor fi cele mai ridicate și vorbim de 38-39 de grade la umbră, cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși cu mult 40 de grade Celsius, iar indicele de disconfort termic va fi unul deosebit de accentuat, depășind pragul critic de 80 de unități", a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Când vom scăpa de caniculă

Totodată, Elena Mateescu a spus și când am putea scăpa de aceste temperaturi sufocante.

Cu siguranță, este posibil și debutul săptămânii viitoare, mai ales ziua de luni și chiar și marți, să mai aducă valori de temperaturi de 37 de grade. Începând de marți, miercuri, mai scad valorile de temperaturi, dar 35 de grade pot crea în continuare disconfort termic deosebit de accentuat, pe fondul acestui val de căldură deosebit de persistent și intens”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel