Când riști să te lovească fulgerul? Sfaturile specialiștilor
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Fulger
Fulger
Anual se înregistrează pierdeti de vieţi omeneşti cauzate de fulgere, inclusiv în România, astfel că e bine de ştiut la ce pericole ne expunem când ne află în spaţiu deschis în plină furtună, cum să reacţionăm şi ce obiecte să evizăm să avem asupra noastră.

O unealtă metalică, o umbrelă sau o undiţă pot fi fatale. Îndeosebi cei care vorbesc la mobil în timpul unei furtuni sunt mai expuşi trăsnetelor, susţin specialiştii. S-ar părea că atunci când o persoană este lovită de trăsnet, bariera constituită de piele face ca energia să se difuzeze la suprafaţa corpului, fără a pătrunde în organism. Acest fenomen, provoacă arsuri externe, care nu pun în pericol viaţa celui în cauză. În schimb, contactul cu materiale conductoare de electricitate, precum apa sau obiectele metalice, determină pătrunderea energiei în organism, provocând organelor interne leziuni grave şi chiar moartea persoanei.

Telefonul mobil este un bun conducător de electricitate din cauza pieselor din metal din interior. S-a dovedit că, în special ţinut aproape de ureche sau gură (orificii), telefonul facilitează pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces

În cultura populară există expresia "fulgerul nu loveşte în acelaşi loc de două ori", lucru complet fals, după cum spun specialiştii de la Serviciul Naţional de Meteorologie al SUA. Dimpotrivă, loveşte de mai multe ori dacă este o clădire înaltă, un vârf izolat sau un obiect înalt. Spre exemplu, Empire State Building, din New York, este lovită în medie de 23 de ori pe an.

Un alt aspect de care trebuie ţinut seama este legat de percepţia multor oameni că o persoană lovită de fulger este încărcată cu energie, iar dacă o atingi vei fi, la rândul tău, electrocutat. Nimic mai fals, deoarece corpul nu stochează această energie, astfel că e foarte sigur să atingi victima, pentru a-i acorda primul ajutor. De fapt, acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri, mulţi oameni murind din această cauză, scrie România TV.

Mai trebuie ştiu să arborii sunt contraindicaţi ca loc de refugiu, deoarece posibilitatea descărcării trăsnetelor în aceştia pot cauza pagube prin tensiunea de trecere a curentului prin ei.

Activităţile precum pescuitul şi ieşitul cu cortul sunt printre cele mai periculoase în timpul unei furtuni deoarece necesită timp suplimentar pentru a găsi un loc sigur în care să ne adăpostim, explică John Jensenius, expert în siguranţa în timp de furtună din cadrul NWS.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel