Data publicării:
Când oboseala și tusea nu sunt normale. Atenție, pot semnala afecțiuni ale inimii. Dr. Niculescu, Sanador: Dacă nu bei suficientă apă...
Fumezi, nu te hidratezi, stai prea mult în picioare sau ești sedentar/ă? Tușești și ești tot mai obosit/ă? Dacă răspunsurile tale sunt ”da”, o vizită la medic nu trebuie exclusă.
Unele afecțiuni ale inimii sunt generate de o infecție, cum este endocardita, unde, singura soluția este strict chirurgicală, în sistem clasic, după cum ne-a spus dr. Rodica Niculescu, medic primar Cardiologie, șef Departament Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.
Citește aici mai mult: EXCLUSIV Boala de inimă provocată de o infecție. Dr. Rodica Niculescu, SANADOR, despre cum depistăm semnalele: Oboseala se instalează în timp
În cadrul emisiunii, medicul Rodica Niculescu a vorbit și despre primele semne ale bolilor de inimă, semne care nu trebuie ignorate. Conform acesteia, ”oboseala - care este primul semn - se instalează în timp”. În acest sens, ecografia este extrem de importantă.
Vezi mai mult de la minutul 23:00:
Oboseala caracteristică bolilor de inimă este acea oboseală pe care o definim în funcție de ce puteam face anul trecut, dar nu și astăzi: ”Îmi spun pacienții: Locuiesc la etajul 4. Înainte, urcam cu piața fără nicio problemă. Acum, parcă până pe la 2. Acum vin pacienți și-mi spun: Doamnă, eu nu mai pot să fac asta, cred că mi se întâmplă ceva pentru că e din ce în ce mai rău în ultimul an. Atunci, această comparație între cum eram acum un an și cum sunt astăzi, te poate duce, ca medic, cu gândul că ar putea apărea stenoza aortică”. Boala este mai prezentă la bărbați, dar diferențele nu sunt foarte importante.
Oboseala și tusea, semnale ale insuficienței mitrale
Dr. Rodica Niculescu a precizat, în cadrul emisiunii, că există modalități de tratament ale valvei mitrale prin care ”la o regurgitare mitrală, o întoarcere a cantității de sânge către atriu să existe o îngustare a orificiului, ceea ce duce și la micșorare a cantității de sânge care stagnează în plămâni și care dă problemele insuficienței mitrale”. Și-n acest caz, oboseala este indicată ca prim semnal al bolii. Întrebată de jurnalistul Val Vâlcu despre simptomele pe care pe resimt cei care au aceste probleme de sănătate, medicul primar cardiologie a răspuns: ”De asemenea, oboseala, hipertensiune pulmonară asociată, tuse, expectorație, oboseală marcată până la decompensare- unii fac edem pulmonar acut și se prezintă chiar în această stare la camera de gardă”.
Mulți fumători pun tusea pe seama tutunului. Întrebată dacă și-ar putea da seama un fumător dacă tusea poate indica o problemă mai gravă, dr. Rodica Niculescu a precizat că ”diferențierea doar pe acest simptom nu putea fi făcută, trebuie urmărit electrocardiografic”.
Despre tromboza venoasă profundă, dr. Rodica Niculescu spune că o dezvoltă frecvent pacienții cu trombofilie, asociindu-se și cu fumatul: ”Sunt tineri de 25 - 30 de ani cu trombofilie. Asocierea cu fumatul favorizează tromboza venoasă. Sunt mulți pacienți care nu se hidratează, beau puțină apă și iar favorizează. Această concentrare poate duce la formarea de trombi dacă nu bei suficientă apă. Statul în picioare, statul prelungit pe scaun și lipsa de hidratare pot conduce către o astfel de afecțiune”.
”Dacă avem cea mai mică manifestare clinică, precum oboseala pe care vedem că nu putem să o depășim” indicat este să mergem la medic, după cum semnalează dr. Niculescu, pentru a investiga cauzele problemei.
Vezi interviul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News