Data publicării:

Când intrăm fără vize în SUA. Ambasadorul Muraru, anunțul zilei pentru toți românii

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Visa Waiver - Foto: Freepik @inkdrop
Visa Waiver - Foto: Freepik @inkdrop

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a spus când vom putea intra fără vize în Statele Unite ale Americii.

În urmă cu o săptămână, Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, anunța că țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru intrarea n programul Visa Waiver.

„Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută“, a transmis Muraru, într-un mesaj video difuzat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.

Chiar dacă la scurt timp, E.S. Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, a fost evazivă în a da un răspuns despre eliminarea vizelor pentru români, precizând că „vor avea loc consultări suplimentare“ și va urma „o perioadă de pregătire atentă și de partajare a informațiilor publice înainte de a putea fi implementate orice modificări ale cerințelor actuale de viză“, marți seara, la Antena 3 CNN, la emisiunea Sinteza Zilei, ambasadorul Andrei Muraru a dat asigurări că vile pentru români vor fi eliminate cel târziu în luna aprilie a anului viitor.

„România îndeplinește formal toate criteriile tehnice pentru a face parte din programul american de scutire de vize și ne așteptăm ca partea americană să facă acest anunț în cursul lunii ianuarie și intrarea efectivă în program să se producă în martie sau aprilie 2025.

În martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători, fără vize, în Statele Unite ale Americii“, a dat asigurări, marți seară, la Antena 3 CNN, ambasadorul Andrei Muraru.

Foto: Freepik

Ce trebuie să știe românii?

Andrei Muraru a venit, de asemenea, și cu detalii privitoare la procedura prin care vor trebui să treacă românii care doresc să călătorească în Statele Unite ale Americii, după ce țara noastră va fi acceptată în Programul Visa Waiver.

„Din Programul Visa Waiver fac parte în acest moment 42 de state. Qatarul a fost anunțat în urmă cu câteva zile. Cetățenii acestor țări pot intra pe tertoriul american cu condiția să aibă o autorizație electronică de călătorie, adică să se înregistreze într-un sistem online, cu cel puțin 72 de ore înainte de as e îmbarca spre SUA.

Această autorizație electronică de călătorie are același principiu ca viza electronică, dar este mult mai ieftină. Costă 21 de dolari, nu trebuie să mai emrgi la un interviu la consulatul american de la București sau la alt consulat al SUA și îți permite intrarea pe teritoriul american, timp de 2 ani, cu o ședere de până la 90 de zile, cu un număr nelimitat de intrări și ieșiri.

E evident că partea americană și partea română vor construi împreună o campanie publică menită să informeze românii cu privire la acest sistem. Așa călătoresc în SUA și britanicii, și francezii, și polonezii și toți ce care fac parte din acest program“, a spus Andrei Muraru.

În privința formularului pe care românii trebuie să-l completeze pentru a intra în SUA, ambasadorul a precizat că trebuie așteptat un răspuns, după ce „se fac verificări automate de către partea americană“.

„Există un sistem de corelare a bazelor de date cu partea română și cine este refuzat de la emiterea acestei autorizații de călătorie este îndrumat spre Ambasada SUA, pentru a urma acest proces pentru viză cu interviu. Procentul care primesc autorizația electronică de călătorie este însă foarte mare, peste 90%“, a mai spus Andrei Muraru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel