Când începe postul de Crăciun 2019
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului este o metodă prin care Dumnezeu ne dă putința curățării trupești și sufletești.

Postul ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie până pe la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.

Credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post. Se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel