Când este chemat sub arme rezervistul voluntar și care e termenul de prezentare. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Avem 4 stări excepționale / video
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, președintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (A.O.R.R.), a fost invitat la Interviurile DC News unde a vorbit despre motivația de a deveni rezervist voluntar, despre mobilizare și termenul de prezentare.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, când sunt chemați sub arme rezerviștii și care este termenul de prezentare.
„Când este chemat sub arme? Când se decretează mobilizarea rezervistului?”, a întrebat Val Vâlcu.
„El este chemat în situația stărilor excepționale. Noi avem 4 stări excepționale. E vorba de starea de urgență, starea de asediu, starea de mobilizare, starea e război. Atunci i se suspendă contractul cu Armata și este chemat fie pentru instruire, fie pentru îndeplinirea unor misiuni.
În momentul în care el e mobilizat, el e e plătit ca un militar în activitate, similar funcției sale. Este plătit de către Armată. Primește mai mulți bani pe perioada respectivă, asta în condițiile în care, probabil, pe perioada respectivă, se pot acorda și niște stimulente pentru că acționezi gata de îndeplinirea unei misiuni, iar pe timpul îndeplinirii misiunii, în mod sigur, se aplică alte principii de salarizare care să-i motiveze pe cei de pe front. Și rușii și ucrainienii au aplicat alte principii de salarizare pe perioada războiului față de perioada de pace.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.
Termenul de prezentare
„Dacă nu e în țară are un termen limită să se prezinte la unitate?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Da, are un termen. El trebuie să se prezinte în 15 zile după ce a fost notificat pentru activități pe timpul stării de mobilizare, stării de război. Au fost niște modificări ale legii, legea nu a avut la început succes, iarăși o greșeală politică pentru că la început indemnizația era doar 10%, nu 30% și atunci nu am acoperit ceea ce ne-am planificat. Noi planificasem și erau bugetate funcțiile peste 11.000 de rezerviști voluntari, avem cam peste 3000, dar ușile rămân deschise din toate punctele de vedere.", a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.
Motivația de a cunoaște un alt domeniu și de adrenalină
Potrivit generalului, pe lângă motivația financiară care îi determină pe mulți să devină rezerviști voluntari, mai există și motivația de a cunoaște un alt domeniu, dar și de adrenalină.
„Am vorbit de motivația financiară, există și motivația de a cunoaște un alt domeniu, este și motivația de adrenalină pentru că vezi ce înseamnă să fii militar, să tragi cu armamentul din dotare. Să sperăm că printr-o preocupare mai mare a comandanților să tragă cu toate categoriile din dotare.
E ultima decizie luată de Statul Major al Apărării ca să motiveze mai mulți cetățeni, bărbați și femei, cu și fără pregătire militară, să vină pentru că lucrurile sunt adevărate, sunt spectaculoase. Adică în 3 săptămâni devii sublocotenent al Armatei României. Rămâne ca pregătirea să fie completată în următorii ani, în următoarele perioade de convocare de 15 zile.", a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu la DC News și DC News TV.
VEZI ȘI: Ce trebuie să faci ca să devii rezervist voluntar. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Unde va locui / Bonusul pe care îl primești lunar / video https://www.dcnews.ro/ce-trebuie-sa-faci-ca-sa-devii-rezervist-voluntar-generalul-r-virgil-balaceanu-unde-va-locui-bonusul-pe-care-il-primesti-lunar-video_949472.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News