Data actualizării:
Data publicării:

Când e Black Friday în România. Magazine participante la Black Friday 2022

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Black Friday 2022 se anunță a fi cel mai mare eveniment de cumpărături al anului.

Black Friday 2022 România se organizează pe 11 noiembrie 2022. Conform tradiției americane, Black Friday este în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie (Ziua Recunoștinței), adică pe 25 noiembrie 2022. E foarte posibil să avem două perioade de reduceri, care se pot extinde peste ambele weekend-uri sub numele de Black Weekend 2022.

Odată cu trecerea anilor, tot mai multe magazine participă la Black Friday, oferind reduceri la cât mai multe produse din orice domeniu. 

Cine participă la Black Friday 2022:

ALTEX, Auchan, Collective Online, Deichmann, DOMO, ECCO, eMAG, H&M, IKEA, JYSK, La Rosa, METRO, PANDORA, PC Garage, Selgros, Sport Depot, Vivre, Zalando, Notino, Flanco, Lensa, CCC, LC Waikiki, Sephora, Douglas.

În fiecare an, oamenii din întreaga lume sunt nerăbdători să prindă ofertele de Black Friday

Puţini ştiu cum a apărut ideea acestui eveniment anual şi cum a primit numele de Black Friday.

Totul a început cu doi bancheri de pe Wall Street, care au cumpărat o cantitate semnificativă de aur în SUA, în speranţa creşterii preţului global şi pentru a-l vinde cu profituri uriaşe. În schimb, vineri, 24 septembrie 1869, în ziua denumită ulterior Black Friday, piaţa aurului din SUA s-a prăbuşit şi acţiunile celor doi au semănat faliment pe Wall Street.

Ani mai târziu, Black Friday şi-a căpătat semnificaţia actuală, iar pentru americani, această zi are o dată clară: e vinerea care urmează după Ziua Recunoştinţei. Astfel, oamenii se trezesc după masa festivă şi se îndreaptă spre magazine.

Ofiţerii de poliţie din Philadelphia au fost primii care au asociat Black Friday cu momentul de după Ziua Recunoştinţei. Acest lucru se întâmpla în 1950, când mai mulți suporteri au venit în oraş pentru un meci, blocând traficul şi provocând haos general. Poliţiştii nu şi-au putut lua liber, lucrând în ture întregi şi obositoare pentru a controla prăpădul din acea zi de Black Friday, notează Mediafax. Ulterior, numele s-a răspândit, iar comercianţii au transformat totul în avantajul lor. Black Friday s-a transformat în cel mai mare eveniment de cumpărături din SUA, când magazinele reduc preţurile pentru a spori profiturile şi a da startul sezonului festiv.

Capcanele în care cad românii și cum pot fi evitate

Black Friday este exemplul perfect pentru achiziționarea impulsivă. Se apelează la anumite trucruri psihologice care să îi determine pe consumatori să își dorească mai mult, fără să aibă cu adevărat nevoie de respectivul produs.

„Reclama care se face va creea o stare emoțională a cumpărătorului. De cele mai multe ori, emoția bate rațiunea. Oamenii vor reacționa la anumiți stimuli, culori, muzică, numere. Noi cumpărăm cu ochii”, spunea, la Antena 3, psihologul Dragoș Pătrașcu.

Majoritatea persoanelor cumpără pe fond emoțional. De cele mai multe ori, nu avem nicio logică pentru care am achiziționat un obiect. Specialiștii spun că există metode pentru a ne feri de impulsul de a cumpăra, atunci când dorința este mai mare decât nevoia.

Cinci sfaturi pentru a nu cumpăra impulsiv:

- respectaţi un buget prestabilit

- urmăriţi evoluţia preţurilor

- comparaţi preţurile

- faceţi o listă cu produse

- nu cheltuiţi economiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel