Când dispare anxietatea? Sfaturi pentru a scăpa de această problemă stringentă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
„Când dispare anxietatea?”, „Anxietatea se poate vindeca?”, „Cum scap de anxietate?” sunt întrebări pe care persoanele anxioase și le adresează frecvent. Ei bine, anxietatea are o rezolvare, însă aceasta este diferită pentru fiecare individ în parte. Află, în rândurile care urmează, ce trebuie să faci pentru a scăpa de această problemă stringentă.

Anxietatea sau tulburarea de anxietate reprezintă o afecțiune psihologică, strâns legată de starea de starea de spirit. Aceasta se manifestă prin griji multiple, care afectează, în sens negativ, comportamentul, verbalizarea și autocontrolul.

Milioane de oameni din întrega lume se confruntă cu anxietate, cele mai afectate fiind femeile. De cele mai multe ori, tulburarea apare ca răspuns al unui eveniment stresant sau al unei stări prelungite de tensiune. În alte cazuri, însă, anxietatea își face apariția ca anticipare a unui viitor agent de stres.

Vestea bună este că anxietatea se poate vindeca sau poate fi ținută sub control, cu ajutorul unor remedii ușor de pus în practică, scrie BZI.

Când dispare anxietatea? Sfaturi prețioase de la psihologi

Anxietatea nu dispare, sau cel puțin așa spun studiile de specialitate. Cu toate acestea, ea poate fi ținută sub control, simptomele putând fi puternic ameliorate. Tot ce trebuie să faci este să urmezi sfaturile de mai jos.

Concentrează-te pe respirație

Atunci când se ocupă de activitățile cotidiene, oamenii uită să respire corespunzător. Astfel, apar tulburările digestive și stările accentuate de agitație, elemente ce contribuie la creșterea anxietății.

Tocmai de aceea, se recomandă ca, în aceste momente să inspiri adânc (activând diafragma) și să expiri de două ori mai lent decât ai inspirat. Continuă astfel timp de două minute, iar starea de agitație va dispărea treptat.

Consumă mentă în momentele de panică

Atunci când simți că anxietatea te acaparează, consumă o bomboană mentolată sau bea un ceai de mentă. Te vei simți, imediat, mai bine și vei putea să îți reiei activitatea. Poți, chiar, să porți în geantă o sticluță cu ulei esențial de mentă, pe care să îl folosești pentru a-l aplica pe încheieturi. Mirosul emanat te va ajuta să te calmezi instant.

Apelează la relaxarea musculară progresivă

Fiindcă anxietatea generează o tensiune musculară accentuată, este necesar să apelezi la acest remediu rapid pentru detensionare. Durează doar cinci minute și este extrem de eficient.

Stai în picioare, cu trunchiul perfect drept și contractă fiecare grupă musculară pe rând. Menține tensiunea câte zece secunde în piciorul drept, apoi în cel stâng și în tot corpul, până ajungi la mușchii feței. Te vei simți mai relaxat/ă, iar anxietatea va dispărea.

Consumă alimente sănătoase și fă sport

Alimentația sănătoasă și sportul sunt unele dintre cele mai importante remedii pentru anxietate. Consumă, cât mai des, fructe și legume proaspete, brânză de vaci, nuci, ouă, lapte, migdale, somon și avocado. De asemenea, încearcă să faci sport, măcar de trei ori pe săptămână, pentru a-ți menține mintea limpede și corpul sănătos.

Roagă-te

Credința te poate scăpa de anxietate. Rostește următoarea rugăciune ori de câte ori te confrunți cu un episod anxios.

„Bunul Părinte Efrem, foarte adesea mintea mea este cuprinsă de întristare şi mi se pare că inima îmi e ca o frunză bătută de vânt, ce este cu totul nestatornica. Puţină linişte pe care o am mi se spulberă la cea mai mică frică pe care o întâmpin şi, puţin câte puţin, aceasta simţire se preschimbă în spaimă şi panica.

Aceasta cuprinzându-mă, mă paralizează cu totul, iar sufletul meu se simte pierdut şi al nimănui. Doar cuvintele de rugăciune mai domolesc întrucâtva această stare şi îmi îngăduie să răsuflu în întunericul şi spaima ce mă cuprind. Ajută-mi şi mie cu grăbire, Sfinte Părinte Efrem, căci nu ştiu ce să mai fac şi la cine să mai merg. Tu înţelegi mai bine ca oricine starea în care mă aflu, pentru că ţie ţi-a fost înmiit mai greu atunci când te batjocoreau, te schingiuau şi te ucideau acei oameni cu inimi păgâne. Pune şi în inima mea o picături din răbdarea şi tăria ta mucenicească şi astfel, tămăduieşte-mă şi întremează sufletul meu cel zdrobit de pătimirea fricii şi a mâhnirii.

Deschide-mi şi mie cale senină, spre a împlini în viaţa mea învăţătura Evangheliei, şi mă izbăveşte de toată slăbiciunea şi nestatornicia minţii şi a inimii. Ajută-mă să înţeleg din viaţă şi pătimirile tale care este puterea poruncilor Domnului Hristos, ca şi eu, împlinindu-le după putere, să dobândesc măcar şi puţin dintru dragostea şi înţelepciunea ta nepieratoare.

Pentru marea şi nespusa ta bunătate, fii şi mie prieten, dumnezeiescule Efrem, impreuna-calatorind cu mine în răstimpul vieţuirii pământeşti, ca, povatuindu-mă şi luminându-mă în chip tainic, să pot ajunge în Împărăţia cea Veşnică, unde străluceşte de-a pururi cu razele dragostei Preasfânta şi de viaţa făcătoarea Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Amin.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel