Când criminalii poartă halat alb: O asistentă medicală a ucis 7 bebeluşi după ce i-a injectat cu insulină şi aer
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
O asistentă medicală din Marea Britanie, suspectată de uciderea a şapte nou-născuţi şi de tentativă de ucidere a altor zece într-un spital din Anglia, a fost acuzată luni, la începutul procesului ei, că este "numitorul comun" în cazul deceselor acestor sugari.

Lucy Letby, în vârstă de 32 de ani, care a lucrat în secţia de neonatologie a Spitalului Countess of Chester, din nord-vestul Angliei, a negat uciderea a cinci băieţei şi a două fetiţe şi tentativele de ucidere a altor zece bebeluşi, între iunie 2015 şi iunie 2016, informează Agerpres. Procurorul Nick Johnson le-a spus juraţilor de la Tribunalul Districtual din Manchester că secţia de neonatologie a spitalului a înregistrat o creştere "semnificativă" a ratei deceselor şi a numărului pierderilor de cunoştinţă în rândul sugarilor, pe parcursul a 18 luni, începând din ianuarie 2015. "Acesta este un spital ca multe altele din Marea Britanie, însă spre deosebire de alte spitale şi alte secţii de nou-născuţi din ţară, a existat o persoană care a otrăvit în secţia Spitalului Chester", a mai spus Johnson.

Consultanţii în pediatrie au fost îngrijoraţi începând din iunie 2015 de numărul mai mare decât de obicei de decese în rândul nou-născuţilor, dintre care multe au fost descrise ca fiind "inexplicabile" sau "neaşteptate", conform unui raport din iulie 2016 al The Royal College of Paediatrics and Child Health. "După ce au căutat o cauză, consultanţii au observat că decesele sau stările de leşin aveau un numitor comun", a declarat Nick Johnson în faţa juraţilor de la tribunalul din Manchester. "Prezenţa unei asistente, şi acea asistentă era Lucy Letby", a explicat el, subliniind că multe dintre decese au avut loc noaptea, când ea era de gardă. "Când Lucy Letby a trecut la programul de zi, leşinurile şi decesele s-au petrecut în timpul programului de zi", a adăugat el.

Letby a fost arestată şi ulterior acuzată în noiembrie 2020 în cadrul unei anchete cu privire la decesele sugarilor, după ce fusese deja audiată de două ori în 2018 şi 2019, fără nicio măsură la momentul respectiv. Doi bebeluşi au fost otrăviţi cu insulină şi "singura concluzie plauzibilă" este otrăvirea deliberată, a spus procurorul Johnson. "Nu este vorba despre un accident", a adăugat el. "Au fost toate acţiunea, în opinia noastră, a femeii prezente în boxa acuzaţilor. Ea a fost prezenţa răuvoitoare constantă atunci când lucrurile s-au înrăutăţit pentru aceşti 17 copii", a mai spus el.

Injectie fatală cu gluconat de calciu

Şi în România a existat un caz asemănător. O asistentă medicală a omorât o pacientă după ce i-a injectat gluconat de calciu fără prescripţie medicală, fiind judecată pentru ucidere din culpă. Pe 26.07.2012, Secţia 2 de Poliţie din Galaţi a fost sesizată prin 112 în legătură cu faptul că o gălăţeancă, Silvia Petruţa Stan, a dededat la un dispensar medical. Oamenii legii au refăcut firul evenimentelor şi au descoperit că cea care se face vinovată de moartea femeii este chiar asistenta medicală care a anunţat Poliţia, Lory Carmen Avram (47 de ani).

Silvia Petruţa Stan s-a prezentat la cabinetul medical cu o fiolă de gluconat de calciu şi i-a cerut asistentei medicale să îi administreze intravenos substanţa. Lory Carmen Avram a făcut acest lucru fără să fi existat o prescripţie în acest sens, fără să fie asistată de un medic, aşa cum cer protocoalele medicale, şi fără să citească prospectul de pe fiola de gluconat de calciu, care specifica clar că este nevoie de monitorizarea funcţiilor vitale ale pacientului în timpul administrării.

La scurt timp după administrare, femeia a început să se sufoce şi şi-a administrat singură un puf dintr-un medicament numit Ventolin, ce permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la prevenirea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţie şuierătoare şi tuse, numai că efectul a fost invers. Silvia Petruţa Stan a intrat în stop cardio-respirator, iar echipajul Ambulanţei chemată să o resusciteze nu a mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel