Când ciocul "sfinţeşte locul": Suedia foloseşte ciori dresate la curăţenia oraşului
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ciorile inteligente pot înlocui personalul responsabil cu curăţenia / Foto: captură YouTube France 24 English
Ciorile inteligente pot înlocui personalul responsabil cu curăţenia / Foto: captură YouTube France 24 English
O companie din Suedia folosește ciori inteligente care adună mucurile de țigară aruncate pe stradă. Proiectul este unul de tip pilot, având potențial de răspândire, dacă dă rezultate. Corbul de Noua Caledonie poate raţiona la nivelul unui copil de 7 ani.

O companie suedeză se folosește de inteligența ciorilor pe care le instruiesc să adune mucurile de țigară aruncate de oameni pe străzi, reducând cu aproximativ 75% cheltuielile care în mod normal ar fi fost suportate de comunitatea locală. Ideea îi aparține lui Christian Günther-Hanssen, fondatorul companiei Corvid Cleaning, care se folosește de această metodă de curățenie în Södertälje, un oraș din apropiere de Stockholm, scrie The Guardian. Conform sursei citate, păsările inteligente participă ”voluntar”, adică nu sunt forțate în niciun fel să facă asta, în schimb, sunt recompensate cu hrană ori de câte ori aduc un chiștoc la mașina special construită în acest scop.

Ciorile și corbii sunt păsări extrem de inteligente, ceea ce le face să fie cele mai potrivite pentru acest ”job”. De exemplu, specialiștii spun despre corbul de Noua Caledonie că poate raționa la nivelul unui copil de 7 ani. ”Pot învăța foarte ușor și există șanse mari să învețe una de la alta. În același timp, riscul ca ele să înghită din greșeală gunoaiele este foarte mic”, a declarat Günther-Hanssen. Acesta estimează că metoda sa reduce considerabil costurile adunării mucurilor de țigară de pe străzi și din piețe, dar recunoaște că totul depinde de numărul de chiștocuri aduse de ciori la mașina specială.

”E interesant de văzut dacă metoda ar putea funcționa și în alte medii. La fel de interesant este faptul că putem învăța ciorile să adune de pe jos mucurile de țigară, dar nu putem învăța oamenii să nu le mai arunce pe jos”, a comentat pentru publicaţia citată Tomas Thernström, responsabil cu strategia privind curățenia în oraș. Ideea nu este nouă, ea fiind aplicată de câțiva ani și în alte țări. Metoda a fost folosită și în Franța, în anii trecuți.

Între timp, în București, primarul Nicușor Dan caută o ”soluție” pentru ciorile deranjante din parcul Cișmigiu. Proiectul are alocați 500.000 de lei. ”Unul dintre proiectele care a câștigat a fost cel care caută o soluție pentru miile de ciori din Cișmigiu, bucureștenii fiind deranjați de mizeria pe care acestea o fac la locurile de joacă, pe bănci, pe alei, pe statui. Proiectul a câștigat 500.000 lei, buget TOTAL pentru rezolvarea problemei. Prima parte presupune realizarea unui studiu, care va costa 50.000 – 100.000 lei. Atribuirea se va face prin achiziție publică, iar prețul va rezulta din achiziția publică. Studiul va propune soluția care va fi implementată și pe care vor fi cheltuiți, dacă e nevoie, restul de bani.” scria primarul general, într-o clarificare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel