Cancerul gastric. Cum poate fi prevenit cancerul gastric
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Cancerul gastric poate fi prevenit, spune medicul Eftimie Miuţescu, şeful Clinicii de gastroenterologie a Spitalului Judeţean Arad.

VEZI ȘI: ADMITERE FACULTATE 2014. Medicină, ultima medie de admitere la Medicină 2013

"Cancerul gastric este mult mai agresiv decât cancerul colonic. Dacă am lua datele din studiile din Franţa, unde posibilităţile de investigaţie sunt mult mai bune – au programe prin care investigaţiile sunt plătite de stat –, am observa că supravieţuirea bolnavilor cu cancer gastric la cinci ani nu depăşeşte 25%. În Anglia e 14%, în Danemarca 13%. Nu avem date clare în România, dar, în mod cert, procentul este mai scăzut", spune Eftimie Miuțescu, scrie Aradon.

Întrebat cum putem preveni cancerul gastric, medicul a zis: "În România, singura modalitate de a modifica indicatorii privind îmbolnăvirea şi decesul prin cancer gastric constă în antrenarea, pregătirea unor echipe care doresc să participe la screening (medici de familie, specialişti interne, oncologie, hematologie), gastroenterologi şi anatomo-patologi (al căror rol este încă neglijat, deşi este determinant) şi dorinţa populaţiei de a participa la screening (depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului precoce). Pentru aceasta este necesară şi o informare reală a populaţiei în legătură cu situaţia existentă privind cancerul gastric şi convingerea acesteia asupra necesităţii prezentării la medic chiar dacă individul este asimptomatic, adică „nu-l supără nimic". Medicul este cel care va selecta persoanele cu risc, persoanele care necesită să fie explorate endoscopic. Depistarea şi prevenirea cancerului nu pot fi efectuate la toată populaţia mai ales când costurile sunt suportate de către pacient. Acestea se vor face ţintit, la persoanele cu risc".

Ce trebuie să evităm pentru prevenirea cancerului gastric

Alimentele bogate în nitraţi, obiceiul de a consuma alimente afumate, sărate, consumul scăzut de legume şi fructe, toate acestea cresc riscul de cancer gastric. Cancerul gastric este mai frecvent la fumători şi la consumatorii de alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel