Cancerul de sân. Ce trebuie să știi despre screening. Informații vitale
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ
O metodă îmbunătăţită de screening pentru cancerul de sân le-ar putea permite medicilor să monitorizeze starea de sănătate a femeilor în funcţie de riscul fiecăreia de a dezvolta boala, potrivit unui nou studiu.

Folosind informaţii adunate cu ajutorul mai multor tehnici, cercetători de la Universitatea din Manchester au descoperit că ar putea prezice cu exactitate probabilitatea ca o persoană să fie diagnosticată cu cancer de sân în următorii 10 ani. Cercetătorii au afirmat că metoda oferă "o imagine mai clară" a riscului de cancer mamar şi screeningul ar putea fi "adaptat" în funcţie de fiecare individ. Studiul a fost publicat în revista Breast Cancer Research and Treatment, scrie Agerpres.

În Marea Britanie, femeile cu vârste între 50 şi 70 de ani sunt supuse unor teste de prevenţie la intervale de trei ani, însă în cazul unora screeningul este recomandat mai frecvent dacă au un istoric familial de cancer de sân.

Screeningul şi prezicerea riscului

"Screeningul şi prezicerea riscului unei femei de a suferi de cancer de sân se bazează în mare parte pe factori de risc standard, precum vârsta, greutatea, istoricul familiei, şi alte caracteristici", a spus profesorul Gareth Evans, care a condus cercetarea.

"Acest nou studiu arată că predicţia de risc este îmbunătăţită deoarece aceşti factori sunt combinaţi cu informaţii asupra densităţii la nivelul sânului şi cu variaţii genetice comune despre care se ştie că sporesc riscul de cancer", a mai spus el.

"Această metodă combinată le oferă femeilor o imagine mult mai clară cu privire la probabilitatea de a dezvolta cancer de sân, posibile tratamente de a reduce riscul lor, şi dacă se dezvoltă, în ce măsură vor răspunde la diferite tratamente", a adăugat Gareth Evans.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel