Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Cancerul de pancreas și bolile colecistului, progrese în medicină. Dragoș Romanescu (Sanador): Noi descoperiri!

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre cancerul de pancreas și bolile colecistului.

Alegeri prezidentiale 2024

Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre progresele care s-au făcut în ultimii ani în tratarea cancerului de pancreas și, totodată, a explicat și cum se tratează bolile vezicii biliare.

„În ceea ce privește bolile pancreatice, era mai mare teama de un cancer de pancreas decât de unul de ficat, era considerat o boală fără leac și, iată, a fost și cazul lui Steve Jobs, care a susținut aceste temeri ale populației. Acum există tratament și medical, iar dumneavoastră puteți interveni și chirurgical“, a punctat Val Vâlcu.

„Sigur că da! În continuare cancerul de pancreas are un prognostic destul de prost, în ciuda tratamentului foarte extins chirurgical, alături de chimioterapia și radioterapia care au acumulat și ele noi descoperiri. Invazia vasculară este considerat un factor de prognostic prost, chiar dacă tu, ca și chirurg, reușești să rezeci fără să lași pe loc țesut macroscopic vizibil, tumoral.“, a spus Dragoș Romanescu.

„Sunt afecțiuni care au cauza într-o mică pietricică din colecist. Spunea un coleg de-al dumneavoastră că sunt mai periculoase pietricelele mici decât pietroaiele“, a adăugat Val Vâlcu.

„În pancreatita acută, una dintre cauzele principale, pe lângă alcool, este litiaza colecisto coledociană, adică pietrele care pleacă din colecist, pe calea biliară, și se inclavează undeva între secțiuni, în ductul de excreție al pancreasului“, a adăugat Dragoș Romanescu.

„Se intervine chirurgical?“

„Se intervine minimal invaziv, se intervine endoscopic, se taie un sfincter și se scot pietricelele urmând peste 1-2 zile să se intervină și să se scoată și rezervorul, adică colecistul“, a conchis Dragoș Romanescu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Cum funcționează Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice de la SANADOR. Dragoș Romanescu: A fost creat după modelul centrelor din Vest

Youtube video image

Consumul de steroizi, printre cauzele ficatului gras. Dragoș Romanescu (SANADOR): La un moment dat, toate vor conta

 

Dr. Medicul Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre cauzele care duc la afecțiunea de ficat gras și cum se poate rezolva această problemă.

„Mulți se păcălesc singuri cu suplimente, cu medicamente care purifică ficatul, îl detoxifică și care, bun, în unele cazuri ajută, dar la un moment dat, inevitabilul se va produce“, a spus Val Vâlcu.

„În general, dietele bogate în carbohidrați, grăsimile, alcoolul, substanțele anabolizante sau cele interzise sunt folosite destul de...“, a completat Dragoș Romanescu. „Adică, una dintre cauzele ficatului gras este folosirea de substanțe pentru întărirea musculaturii, pentru body building?“, a spus Val Vâlcu.

„Și asta! În general, bolile hepatice pot să apară și în urma acestor administrări, dar vorbim în special de dietele astea moderne, bogate în grăsimi și alcoolul în exces“, a spus Dragoș Romanescu.

„Cum interveniți în cazul ficatului gras?“, a întrebat Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Românii ajung la spital în stadii avansate de boală. Dragoș Romanescu (Sanador): Oamenii trebuie să știe de existența acestui centru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel