Data publicării:

Cancerele umane conțin ciuperci. Au rol decisiv în modul în care evoluează tumorile și-n șansa de supraviețuire

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Studiile recente au descoperit că-n interiorul tumorilor umane sunt ciuperci, formațiuni care pot decide evoluția bolii. 

Două noi studii au descoperit că formele de cancer uman pot adăposti ciuperci şi că aceste ciuperci pot juca un rol în modul în care evoluează tumorile. Rezultatele celor două cercetări au fost publicate în revista ”Cell” şi sunt printre primele care încearcă să creeze o hartă aproximativă a microbiomului fungic al cancerelor, conform Rador. 

Primul studiu reprezintă munca cercetătorilor de la Facultatea de Medicină a Universităţii din California - San Diego, precum şi de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel.

După ce au investigat 17.000 de probe de sânge şi ţesut prelevate de la pacienţii cu cancer, ei au descoperit cantităţi mici de ciuperci în 35 de tipuri diferite de cancer.

"Existenţa ciupercilor în majoritatea cancerelor umane este atât surprinzătoare, cât şi aşteptată", a spus Rob Knight, autorul studiului. "Este surprinzător pentru că nu ştim cum pot pătrunde ciupercile în tumori în întregul corp. Dar este de aşteptat şi pentru că acest lucru se potriveşte cu tiparul microbiomilor sănătoşi din tot corpul, inclusiv intestinul, gura şi pielea, unde bacteriile şi ciupercile interacţionează ca parte a unei comunităţi complexe", a adăugat el.

Cu cât prezența ciupercilor este mai mare, cu atât șansa de supraviețuire este mai mică

Celălalt studiu a fost condus de cercetători de la Universitatea Duke şi Cornell. Ei au descoperit că unele tipuri de cancer erau mai susceptibile de a adăposti anumite ciuperci decât altele. Astfel, în tumorile cancerului pulmonar, de exemplu, ciupercile Blastomyces sunt mai frecvente. În schimb, ciupercile Candida au fost mai frecvente în cancerele gastrointestinale. În plus, cu cât prezenţa acestora este mai mare, cu atât probabilitatea de supravieţuire a pacientului este mai mică.

”Descoperirea faptului că ciupercile sunt prezente în mod obişnuit în tumorile umane ar trebui să ne determine să le explorăm mai bine efectele potenţiale şi să reexaminăm aproape tot ceea ce ştim despre cancer printr-o 'lentilă cu microbiom'”, a spus Ravid Straussman, cercetător principal la Institutul de Ştiinţe Weizmann.

Femeile care au suferit o mastectomie primesc bani de la stat

1 din 10 femei poate dezvolta cancer la sân, anual 7000 de femei trec prin această dramă, care le schimbă viața permanent. Cancerul de sân este a doua cea mai frecventă cauză de deces în rândul femeilor, după cancerul pulmonare. Din păcate, 80% din cancerele de sân sunt descoperite când sunt deja în stare avansată, conform statisticilor Regina Maria. În acest context, premierul Nicolae Ciucă și-a luat angajamentul, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria, în fața reprezentantelor pacientelor cu cancer de sân, de a lua mai multe măsuri pentru a veni în ajutorul femeilor care traversează această problemă.

La întâlnirea de lucru de la Guvern au participat și consilierul prezidențial pe probleme de sănătate publică, Diana Păun, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, senatoarea Nicoleta Pauliuc și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, adică cei care se vor asigura că soluțiile identificate vor fi implementate. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel