Cancer. România-Serbia, proiect de 11 milioane euro în domeniul sănătății
România şi Serbia vor dezvolta un proiect transfontalier în valoare de 11,7 milioane de euro, destinat dezvoltării unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacienţii cu cancer.
Contractul de finanţare, parafat de către ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, reprezintă iniţiativa comună România - Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră şi urmăreşte îmbunătăţirea diagnosticării şi tratării tumorilor maligne în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Serbia.
'Proiectul îşi propune dezvoltarea unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacienţii cu cancer, având un buget total de 11,7 milioane euro, din care 10 milioane euro fonduri europene. Obiectivul principal vizează încurajarea colaborării în domeniul oncologiei între instituţiile medicale din aria eligibilă a Programului pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne şi eficiente pentru pacienţi. Proiectul este derulat în România de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă 'Pius Brînzeu' din Timişoara, ONCOGEN şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, iar în Serbia de către Spitalul General Po?arevac şi Ministerul Sănătăţii', se arată într-un comunicat al MFP.
Potrivit ministerului de resort, obiectivele specifice ale proiectului se referă la îmbunătăţirea şi modernizarea metodelor de diagnosticare a cancerului prin: extinderea colaborării între spitalele din regiunea transfrontalieră România - Serbia prin implementarea aplicaţiilor de telediagnostic şi modernizarea echipamentelor informatice; implementarea unei noi platforme software specializate, care să permită schimbul rapid de informaţii între medicii oncologi; modernizarea metodelor de tratament chirurgical şi schimbul de informaţii între specialişti, respectiv dezvoltarea fundamentării pe baze de date a tratării cancerului, pentru a ameliora calitatea diagnosticului şi a creşte speranţa de viaţă a pacienţilor.
Beneficiarii acestui proiect vor fi, în principal, locuitorii din zona de graniţă a ambelor ţări, cele trei spitale implicate în proiect oferind anual aproximativ 397.000 de consultaţii.
Proiectul contribuie, astfel, la realizarea obiectivului specific 2: Creşterea potenţialului ariei programului pentru o creştere favorabilă incluziunii, pe baza îmbunătăţirii calităţii vieţii tuturor rezidenţilor de pe cele două părţi ale graniţei prin acţiuni, precizează MFE.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News