Cancelarul Olaf Scholz nu susține reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania, după modelul din Suedia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut cancelarul Olaf Scholz despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că nu susține reintroducerea serviciului militar obligatoriu în ţara sa, după modelul suedez.

Scholz a fost întrebat, în cursul unei vizite la Stockholm, dacă Germania ar putea rezolva problema insuficienţei personalului militar prin înrolarea obligatorie, ca în Suedia.

„Până la urmă este vorba de modul în care putem convinge suficienţi bărbaţi şi suficiente femei să lucreze în Bundeswehr (n.r. forţele armate germane) şi să îşi găsească acolo un loc de muncă”, a declarat cancelarul.

În Germania serviciul militar a fost obligatoriu până în 2011, reamintește agenția dpa, citată de Agerpres.

Scholz a apreciat că ”asta nu ar mai merge. Erau mult mai mulţi soldaţi, erau mult mai multe cazărmi, era mult mai multă infrastructură care a trebuit construită. Nimic din toate astea nu mai este necesar astăzi şi nici nu este un plan urmărit de cineva”.

"Aşteptăm până apare o idee echilibrată"

Efectivele Bundeswehr urmează să crească până în 2031 de la 182.000 la 203.000 de militari, iar ministrul Apărării al Germaniei, Boris Pistorius, analizează posibilităţile.

”Se aruncă propuneri, însă nu sunt deloc comparabile cu cea ce am avut în Germania. De aceea este bine să aşteptăm până apare o idee echilibrată”, a mai declarat Scholz.

În urmă cu 13 ani, atunci când s-a renunțat la serviciul militar obligatoriu, creștin-democrații se aflau la putere în Berlin. Săptămâna trecută aceștia au votat pentru revenirea treptată asupra măsurii, în caz că vor câștiga alegerile din 2025.

Suedia a reintrodus obligativitatea înrolării în 2017, după ce aceasta a fost suspendată în 2010.

„Desigur, fiecare ţară ia propria sa decizie privind modul de recrutare şi desfăşurare a soldaţilor. Cred că noi am găsit un model corespunzător pentru Suedia”, a declarat premierul Suediei, Ulf Kristersson.

În Suedia nu sunt recrutați toți tinerii de ambele sexe din fiecare generație. Aceștia primesc un chestionar, iar unii sunt invitați pentru instrucție. Apoi, un grup selecționat primește oferte de angajare în armată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel