Cancelarul Olaf Scholz, audiat în parlamentul din Hamburg în ceea ce privește o fraudă fiscală
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Olaf Scholz
Olaf Scholz
Scandal uriaș în Germanie, în urma căruia  cancelarul Olaf Scholz urmează să depună mărturie în faţa parlamentarilor din Hamburg, vineri, în legătură cu rolul său în perioada când era primar al oraşului-stat din nordul ţării în combaterea fraudelor fiscale, caz ce riscă să îi afecteze imaginea în contextul în care el încearcă să combată crize multiple, informează Reuters.

Potrivit schemei de fraudă fiscală respective, bănci şi investitori tranzacţionează rapid acţiuni ale unor companii în jurul datei de achitare a dividendelor, permiţând diverselor părţi să solicite în mod ilegal dividende şi rambursări.

Schema, în prezent închisă, a căpătat o dimensiune politică în Hamburg din cauza pasivităţii autorităţilor în mandatul primarului Olaf Scholz. Banca locală Warburg, care are un rol important în al doilea mare oraş din Germania, a fost nevoită în final să plătească o factură fiscală în valoare de 50 de milioane de euro după ce Ministerul de Finanţe federal a intervenit. Cancelarul este acuzat că a reacționat cu întârziere în a solicita băncii Warburg returnarea acestei sume.

Cazul ameninţă să submineze poziţia cancelarului Scholz chiar dacă el încearcă să îşi menţină coaliţia guvernamentală pe fondul amplificării nemulţumirii populaţiei din cauza creşterii preţului energiei, mai ales ca urmare a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei la finalul lunii februarie.

Vezi și: Olaf Scholz se opune interzicerii vizelor pentru cetăţenii ruşi

Scholz, care a respins toate sugestiile privind un eventual comportament necorespunzător din partea sa în tratarea acestei chestiuni, se va prezenta la ora  15.00 (n.r. Ora României) pentru o audiere în faţa comisiei de anchetă a parlamentului local din Hamburg.

Aceasta este o chestiune de acum doi ani şi jumătate. Nenumărate dosare au fost analizate, nenumăraţi oameni au fost audiaţi. Rezultatul este mereu: nu a existat influenţă politică, a afirmat recent Olaf Scholz. Însă recenta descoperire de către anchetatori a sumei de 200.000 de euro într-un seif al unui parlamentar din Partidul Social-Democrat (SPD, formaţiunea lui Scholz) a reaprins bănuielile privind intervenţii politice în numele băncii Warburg. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel