Cancelarul german Olaf Scholz anunță că va candida pentru un nou mandat
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol mai multe despre anunțul făcut de Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat că intenționează să candideze pentru realegere anul viitor - în ciuda cotelor sale scăzute.

SPD este un partid foarte unit. Suntem cu toții hotărâți să facem campanie împreună în următoarele alegeri federale și să câștigăm. Și voi candida pentru a deveni din nou cancelar”, a declarat politicianul Partidului Social Democrat (SPD) reporterilor în timpul discuției sale anuale cu presa de miercuri, care a durat aproape două ore.

Foto: Agerpres / Olaf Scholz

Cu toate acestea, această decizie pare deplasată în contextul alegerilor europarlamentare din iunie. Alegătorii din Germania au dat o lovitură zdrobitoare coaliției de guvernare - formată din SPD-ul lui Scholz, Verzii și Partidul Liber Democrat - dând SPD-ului cel mai slab rezultat la nivel național de mai bine de un secol.

Cea mai mare forță de opoziție din țară - o alianță formată din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU) - se află în prezent pe primul loc, cu aproximativ 31%, în timp ce partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AFD) ocupă locul al doilea, cu aproximativ 17%, lăsând în urmă partidele din coaliția de guvernare.

Principalul adversar al lui Scholz

Într-un sondaj recent realizat de Institutul Allensbach în rândul factorilor de decizie și executivilor din țară, Friedrich Merz de la CDU - așteptat să devină principalul adversar al lui Scholz anul viitor - a fost preferat ca viitor cancelar al Germaniei de 64% dintre respondenți.

Aceasta reprezintă o creștere de 17 puncte procentuale față de anul trecut. Scholz, pe de altă parte, a fost susținut de doar 33 % dintre respondenți.

Foto: Agerpres / Olaf Scholz

Luptele interne persistente ale coaliției de la formarea Guvernului după alegerile din 2021 din Germania au întârziat elaborarea politicilor și au destabilizat alianța.

Până când vor avea loc alegerile pentru Bundestagul german, vom schimba lucrurile”, a declarat Scholz reporterilor la Berlin. Cabinetul său a ales anterior data de 28 septembrie 2025 ca dată a viitorului vot național; aceasta va deveni oficială după ce președintele țării va semna.

Stimulent pentru cancelarul german

Dar rămân întrebări cu privire la popularitatea lui Scholz și în propriile rânduri. Doar unul din trei membri aI SPD dorește ca acesta să candideze din nou pentru funcția de cancelar la alegerile din 2025, potrivit unui sondaj Forsa, publicat la începutul acestei săptămâni.

Rezultatele proaste ale sondajului sunt un stimulent bun. Trebuie să fim convingători prin acțiuni, prin ceea ce facem și ceea ce am făcut și prin claritate”, a declarat Scholz când a fost întrebat despre sondaj.

Foto: Agerpres / Olaf Scholz

În următoarele 14 luni, Guvernul Germaniei se va concentra pe creșterea industrială, a spus Scholz, făcând referire la investițiile și relocările recente din industria semiconductorilor și, respectiv, din industria farmaceutică.

Între timp, economia Germaniei continuă să se contracte, producția manufacturieră scăzând în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, conform indicelui directorilor de achiziții manufacturiere din zona euro al companiei S&P Global, citat de POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel