Cancelarul german, detalii incredibile despre război: Putin l-a pregătit mai demult, s-ar putea să dureze multă vreme
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Olaf Scholz este de părere că Vladimir Putin a plănuit în amînunt invadarea Ucrainei.

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp înainte, potrivit cancelarului federal german Olaf Scholz, conform Agerpres.

"Cred că decizia de a declanşa acest război a fost luată cu un an înainte ca el să fi început şi poate chiar mai devreme, pentru că (Vladimir Putin) s-a pregătit pentru aceasta", a spus liderul german într-un interviu pentru postul american CBS, publicat integral duminică. "Astfel, el (Putin) va putea continua cu războiul cu adevărat mult timp", a adăugat Scholz.

A fost o greșeală ca Europa să depindă de resursele rusești

Olaf Scholz a mai recunoscut că a fost o greşeală a ţărilor europene să devină atât de dependente de resursele energetice ruseşti. "Ar fi trebuit să investim peste tot în Europa în infrastructură, ceea ce ne-ar fi oferit posibilitatea de a schimba furnizarea, de la o zi la alta", a spus el.

"Aceasta este lecţia care a fost învăţată în Europa şi în multe alte locuri, că trebuie să fii pregătit: să fii pregătit pentru situaţii precum aceasta", a subliniat Scholz. Întrebat despre cât de mult mai cheltuie încă Germania pe importurile de resurse energetice din Rusia, Olaf Scholz a spus doar că suma s-a redus.

Tensiuni Turcia - Grecia

Continuă tensiunile dintre Grecia şi Turcia. De data asta, preşedintele Erdogan refuză să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că îi este imposibil să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis până când liderul elen "nu se va aduna", a anunțat vineri postul de televiziune NTV, pe fondul unor noi tensiuni între vecinii și membrii NATO.

Rivali istorici, Turcia și Grecia au fost în dezacord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee, granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, până la Ciprul divizat din punct de vedere etnic, notează Reuters.

De unde a plecat discordia

Erdogan a declarat că Mitsotakis "nu mai există pentru el", după ce premierul grec a făcut lobby pentru ca Statele Unite să nu vândă Turciei avioane de luptă F-16 în timpul unui discurs în Congresul american, iar membrii NATO au făcut schimb de acuzații privind încălcările spațiului aerian și insulele.

"Lăsați-l să se adune. Atâta timp cât nu se adună, nu este posibil să ne întâlnim", a declarat Erdogan reporterilor în timpul unui zbor de întoarcere de la un summit NATO de la Madrid.

Joi, în fața reporterilor la Madrid, Mitsotakis a declarat că Grecia, membră a UE, este deschisă la dialog cu Turcia și a repetat că nu se va angaja într-un "dialog al confruntărilor personale" cu Erdogan.

"Voi continua să insist că ușa Greciei pentru un dialog în cadrul pe care l-am identificat este întotdeauna deschisă. Și, în același timp, țara noastră va continua, ori de câte ori va avea ocazia, să ridice problemele legate de agresiunea turcă în cadrul Uniunii Europene, în mod bilateral, în fața partenerilor noștri", a spus el.

Citește restul articolului aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel