Cancelarul Austriei spune că ţara sa nu se va opune aderării Croaţiei la Schengen. Ce se întâmplă cu România şi Bulgaria
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a anunţat că ţara sa nu se va opune aderării Croaţiei la spaţiul Schengen. 

Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat marţi, înainte cu o zi de vizita sa la Zagreb, că Austria nu se va opune aderării Croaţiei la Spaţiul Schengen, transmite agenţia de presă HINA.

Nu simţim aproape deloc presiunea migranţilor dinspre Croaţia către nord. Întrucât Croaţia îndeplineşte într-o manieră exemplară cerinţele de protecţie a frontierei, nu văd vreo problemă acolo. Ţările sunt votate în mod individual, a spus Nehammer într-un interviu marţi, potrivit cotidianului austriac Kleine Zeitung.

Publicaţia adaugă că, altfel spus, acest lucru înseamnă că ameninţarea cu veto este orientată spre Bulgaria şi România.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a provocat îngrijorare în Croaţia după ce a declarat că este împotriva extinderii Spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, a Bulgariei şi a României.

Karner s-a pronunţat de mai multe ori împotriva lărgirii Spaţiului Schengen, despre care susţine că nu funcţionează, aşa cum se poate vedea - în opinia sa - din numărul crescut de solicitanţi de azil existent în Austria.

Cancelarul Nehammer a subliniat şi el acest aspect şi a menţionat că există 100.000 de oameni în Austria care au trecut frontiera ilegal, dintre care 75.000 au tranzitat ţări ca România, Bulgaria şi Ungaria, fără a fi înregistraţi de autorităţile de acolo din domeniul securităţii. Este un risc de securitate şi trebuie să ne ocupăm de asta, a explicat el.

Şeful executivului austriac efectuează miercuri o vizită de lucru în Croaţia.

În prezent, spaţiul Schengen cuprinde 22 de ţări din Uniunea Europeană (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) şi patru ţări din afara acesteia (Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), scrie Agerpres. 

Aderarea la Schengen. România, evaluată din nou de experţii Comisiei Europene. Ce concluzii au tras - surse guvernamentale

O echipă de experţi ai Comisiei Europene a derulat o nouă misiune de evaluare a României, în vederea aderării la spaţiul Schengen. Sosirea echipei în România vine la invitaţia ţării noastre, dar şi ca urmare a solicitărilor explicite ale Olandei.

Scopul acestei misiuni a fost, conform unor surse guvernamentale, colectarea de informaţii suplimentare cu privire la implementarea de către România a politicii de vize, protecţia datelor şi cooperarea judiciară în materie penală. 

Echipa de experţi, printre care s-au numărat și reprezentanți ai Olandei, a vizitat România și a constatat la fața locului că România aplică acquis-ul Schengen în mod exemplar. Experții au observat că România respectă toate normele europene în vigoare, iar personalul autorităților române evaluate aplică la cele mai înalte standarde procedurile europene.

Echipa Comisiei Europene a tras concluzia că România îndeplineşte în continuare toate condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi nu a identificat nicio problemă în ceea ce priveşte aplicarea de către România a normelor europene. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel