Canada trimite nave de război în Strâmtoarea Taiwan. China devine o „putere globală din ce în ce mai perturbatoare”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Canada va tripla numărul de fregate care patrulează în regiunea Indo-Pacific.

Canada plănuiește să trimită mai multe nave de război prin strâmtoarea Taiwan în viitorul apropiat pentru a trimite un semnal puternic Chinei că dorește să mențină statutul internațional al căii maritime vitale.

Pe 27 noiembrie, Canada a lansat noua sa Strategie Indo-Pacific, care stabilește o foaie de parcurs pentru implicarea țării în regiune pentru următorii zece ani. În document, Ottawa a prezentat China drept o „putere globală din ce în ce mai perturbatoare” și a promis că va lucra cu partenerii pentru a „împinge înapoi orice acțiuni unilaterale care amenință status quo-ul în strâmtoarea Taiwan, precum și în Mările Chinei de Est și de Sud”.

Pe 20 septembrie, distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Higgins (DDG 76) și fregata din clasa Halifax, HMCS Vancouver (FFH 331) a Marinei Regale Canadiene, „au efectuat un tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan” în acea zi „prin apele în care Libertățile de navigație și de survol în marea liberă se aplică în conformitate cu dreptul internațional”, potrivit Flotei a șaptea a Marinei SUA.

Canada își consolidează prezența militară în regiune

În aceeași zi, ministrul apărării naționale al Canadei, Anita Anand, a declarat: „Ca națiune din Pacific, Canada este profund angajată să susțină stabilitatea și prosperitatea globală în regiunea Indo-Pacific”.

Într-un interviu pentru Financial Times publicat luni (5 decembrie), ministrul canadian de externe Melanie Joly a dezvăluit că țara ei intenționează să trimită mai multe nave de război în strâmtoarea Taiwan, pentru a da un mesaj „clar” că aceasta „rămâne o strâmtoare internațională”. Joly a declarat că patrularea din septembrie a fost efectuată pentru a impune „ordinea internațională bazată pe reguli” în strâmtoarea Taiwan și a subliniat că „vrem să avem mai multe fregate care să treacă pe acolo”.

Ministrul de Externe a declarat ziarului că Ottawa „se angajează pentru noi active militare” și investește 400 de milioane de dolari canadieni (298 de milioane de dolari SUA) în ajutor militar pentru regiunea Indo-Pacific. Joly a spus că țara își va consolida prezența militară în regiune prin creșterea numărului de fregate desfășurate de la una la trei, conform Taiwan News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel