Data actualizării:
Data publicării:

Canada: Rusia la G20, un piroman la o reuniune a pompierilor

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Canada: Rusia la G20, un piroman la o reuniune a pompierilor / Foto Pexels
Canada: Rusia la G20, un piroman la o reuniune a pompierilor / Foto Pexels

Participarea Rusiei la reuniunea ministerială a G20 din Indonezia a fost 'absurdă' şi 'a echivalat cu invitarea unui piroman la o întâlnire a pompierilor', a criticat sâmbătă ministrul canadian de finanţe, Chrystia Freeland, citată de AFP. 

'Ne-am opus ferm şi cu claritate prezenţei oficialilor ruşi', a declarat vicepremierul canadian, care are rădăcini ucrainene, în cadrul unui briefing de presă telefonic.

'Invazia ilegală' a Ucrainei de către Rusia este singura responsabilă pentru 'consecinţele economice' suferite în prezent în întreaga lume, a adăugat Chrystia Freeland, înainte de a ataca delegaţia rusă.

'Tehnocraţii economici ruşi care lucrează pentru a finanţa maşina de război a lui Putin sunt personal complici la crimele de război ale Rusiei, la fel ca generalii săi', a spus ea.

Reuniunea miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale ai G20 din Indonezia s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, după dezacorduri cu privire la ofensiva rusă în Ucraina.

Pe de altă parte, Chrystia Freeland a apărat decizia canadiană de a permite returnarea în Germania a turbinelor reparate destinate gazoductului rus Nord Stream 1, considerată 'inacceptabilă' de către preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

'Provocările energetice cu care se confruntă Germania şi partenerii noştri europeni sunt foarte reale'

Deşi a fost 'foarte dificil' de luat, 'a fost decizia corectă', a argumentat Chrystia Freeland: 'Provocările energetice cu care se confruntă Germania şi partenerii noştri europeni sunt foarte reale, iar Canada este conştientă de acest lucru'.

Ministrul a subliniat că Statele Unite au salutat public această alegere şi că Germania a fost clară în privinţa faptului 'că poate fi ameninţată capacitatea sa de a-şi menţine sprijinul pentru Ucraina'.

Germania a cerut returnarea acestui echipament în Europa în pofida sancţiunilor împotriva Rusiei, în speranţa de a preveni o tăiere a debitului gazoductului operat de grupul rus de gaze Gazprom. Membrii opoziţiei conservatoare canadiene au lăsat să se înţeleagă că Chrystia Freeland, întotdeauna foarte fermă în apărarea Ucrainei, s-ar fi opus returnării turbinelor, notează Agerpres.

Citește și - Reuniunea miniştrilor de finanţe din G20, încheiată fără un comunicat oficial, ca urmare a dezacordurilor privind Ucraina

O reuniune a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, în lipsa unui consens între statele membre după dezacordurile asupra ofensivei ruse în Ucraina, relatează agenţiile AFP şi EFE.

În cele două zile ale reuniunii desfăşurate pe insula indoneziană Bali, participanţii au încercat să găsească soluţii pentru crizele alimentară şi energetică mondiale, precum şi pentru stoparea creşterii inflaţiei.

Însă o nouă confruntare între statele occidentale, care denunţă impactul războiului din Ucraina asupra economiei, şi Rusia, care acuză că sancţiunile occidentale sunt la originea deteriorării conjuncturii economiei mondiale, a făcut imposibil consensul necesar redactării unui comunicat comun.

În locul acestuia, Indonezia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a emis o declaraţie în numele acestei preşedinţii, în care evidenţiază punctele asupra cărora statele participante au fost de acord.

G20 s-a angajat să creeze un forum în cadrul căruia miniştrii agriculturii şi de finanţe să caute soluţii pentru...

Astfel, G20 s-a angajat să creeze un forum în cadrul căruia miniştrii agriculturii şi de finanţe să caute soluţii pentru nevoile de alimente şi îngrăşăminte, după modelul unui forum al miniştrilor sănătăţii dedicat pandemiei COVID-19.

Am făcut de asemenea progrese asupra creşterii rolului sectorului privat şi celui al instituţiilor financiare în combaterea schimbărilor climatice, mai menţionează preşedinţia indoneziană a G20, subliniind că membrii acestui grup au fost de acord asupra necesităţii reglementării criptomonedelor şi a colaborării lor în chestiuni fiscale, cu obiectivul aplicării din 2024 a unui impozit minim de 15% pe profitul multinaţionalelor.

La rândul ei, preşedinta executivă a Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, le-a cerut statelor G20 să facă tot ce le stă în putere pentru a diminua creşterea inflaţiei, să-şi adapteze politicile bugetare şi să coopereze.

Perspectivele s-au deteriorat semnificativ şi incertitudinile sunt foarte mari, a atenţionat Georgieva.

Războiul din Ucraina, omniprezent în discuţiile de la această reuniune

Războiul din Ucraina a fost omniprezent în discuţiile de la această reuniune, din perspectiva implicaţiilor sale asupra pieţelor şi accentuării crizelor alimentară şi energetică. Indonezia nu a cedat presiunilor statelor occidentale care i-au cerut să excludă Rusia de la întâlnire. Doi responsabili ruşi au fost prezenţi, în timp ce ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a intervenit prin legătură video, la fel şi omologul său ucrainean Serghei Marcenko.

În acest timp, secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avut discuţii bilaterale cu miniştrii de finanţe saudit, indonezian şi turc, faţă de care a pledat pentru plafonarea preţului petrolului rusesc, mod în care Washingtonul doreşte să reducă din veniturile Rusiei în speranţa că aceasta va întâmpina şi mai multe dificultăţi în finanţarea armatei sale. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel