Canada acuză China de „hărțuirea“ avioanelor. Trudeau: Extrem de îngrijorător
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
UE va obliga companiile aeriene să plătească mai mult când emit dioxid de carbon / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
UE va obliga companiile aeriene să plătească mai mult când emit dioxid de carbon / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Canada spune că piloții sunt expuși „pericolului” de către avioanele de război chineze în misiuni de monitorizare a evaziunilor de sancțiuni nord-coreene.

Armata canadiană a acuzat avioanele de război chineze că i-au hărțuit piloții în timpul patrulelor de sancțiuni ale Națiunilor Unite de-a lungul graniței cu Coreea de Nord pentru a monitoriza evaziunile.

Forțele armate canadiene au declarat că avioanele chineze au zburat uneori atât de aproape încât i-au forțat pe piloții canadieni să schimbe rapid cursul pentru a „evita o potențială coliziune cu aeronava care interceptează”.

Se spune că incidentele au avut loc între 26 aprilie și 26 mai.

„În aceste interacțiuni, aeronavele PLAAF [Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului] nu au respectat normele internaționale de siguranță aeriană”, se arată în comunicat.

„Aceste interacțiuni sunt neprofesionale și/sau pun în pericol siguranța personalului nostru RCAF [Royal Canadian Air Force]”.

Armata a adăugat că interacțiunile în spațiul aerian internațional în timpul misiunilor sancționate de ONU devin din ce în ce mai frecvente, adăugând că „aceste evenimente au fost abordate și prin canale diplomatice”.

CITEȘTE ȘI  -  De teama invaziei Chinei, taiwanezii și-au sporit de patru ori antrenamentele cu arme de foc

Trudeau a intervenit 

Joi, premierul canadian Justin Trudeau a numit rapoartele „extrem de îngrijorătoare” și a spus că guvernul său a luat situația „foarte în serios”.

„Canada este o parte activă a unei misiuni importante în Pacificul de Nord pentru a se asigura că sancțiunile aplicate Coreei de Nord sunt aplicate în mod corespunzător și faptul că Republica Populară Chineză a fi ales să facă acest lucru este extrem de îngrijorător”, a spus Trudeau.

„Vom discuta direct cu oficialii și omologii chinezi și ne vom asigura că acest lucru nu va continua să facă parte dintr-un model de escaladare”, a mai spus premmierul.

Beijingul, cel mai mare aliat al Phenianului, nu a răspuns imediat acuzațiilor, dar a spus că aplică sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite asupra Coreei de Nord.

Atât China, cât și Rusia au cerut relaxarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord din motive umanitare, conform AlJazeera.

CITEȘTE ȘI  -  „Carantinarea” Taiwanului, scenariul prin care China ar putea încerca să-și exercite suveranitatea asupra insulei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel