”Campioanele mondiale ale rușinii”, Parlamentul UE împotriva Qatarului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Cool Vision
Sursa Foto YouTube Cool Vision
Într-o audiere la Bruxelles, un oficial guvernamental a susținut progrese în domeniul drepturilor lucrătorilor străini, progrese care au fost însă considerate insuficiente de deputați care au subliniat și discriminarea față de comunitatea Lgbt+.

Cu câteva zile înainte de începerea Cupei Mondiale, guvernul Qatar s-a aflat în centrul criticilor ONG-urilor și europarlamentarilor. Ministrul Muncii din Doha, Ali Bin Samikh Al Marri, a participat la o audiere a Subcomisiei pentru Drepturile Omului a Camerei de la Bruxelles cu intenția de a liniști Europa cu privire la dorința de reformare a națiunii, dar pentru el nu a fost o plimbare sigură, potricit Europa Today.

Prima care a ridicat critici la adresa țării a fost președintele comisiei, socialistul belgian Maria Arena, care a amintit că diverse organizații au denunțat condițiile groaznice la care au fost forțați muncitorii care au construit stadioanele pentru competiție și faptul că mii de dintre acești muncitori au murit în ultimii ani.

Națiunea reformează legile muncii și în special așa-numita Kafala, un obicei din regiune prin care guvernul delegă companiilor gestionarea documentelor și a permiselor de ședere ale lucrătorilor străini, lăsând efectiv companiilor înșiși putere deplină asupra acestor lucrători care trăiesc în subordinea lor. șantaj constant. 

Dar pentru Arena este necesar să se asigure că aceste progrese nu au fost făcute doar pentru a satisface Occidentul în vederea competiției. 

„Acum toate reflectoarele sunt pe voi, dar vom verifica că atunci când aceste reflectoare se sting, ne vom asigura că după Cupa Mondială va continua drumul reformelor și al avansării drepturilor”, a promis Arena.Ceea ce a făcut dezbaterea mai interesantă a fost faptul că președintele, renunțând la convenții, a dat cuvântul mai întâi ONG-urilor și sindicatelor, pentru ca acestea să-și pună întrebările înainte de intervenția exponentului guvernului Qatar, care astfel se vede nevoit raspunde imediat. Și mulți au mers prea departe.Cele mai detaliate critici au venit de la Minky Worden, directorul inițiativelor globale la Human Rights Watch, care a denunțat că „reformele rămân insuficiente pentru a preveni alte abuzuri, pentru a remedia cele comise deja și pentru a încuraja progresul drepturilor omului”. Worden a subliniat, de asemenea, aspecte legate de libertatea presei, drepturile femeilor și cele ale persoanelor LGBT+. "

Diverse critici au venit și din partea deputaților, problema drepturilor comunității LGBT+ printre cele mai subliniate. Deputatul german Dietmar Koster al Socialiștilor și Democraților a spus că nu va urmări Cupa Mondială în semn de protest, în timp ce Miguel Urbán Crespo, de la Gue, a numit-o chiar „Cupa Mondială a rușinii” și a susținut boicotarea evenimentului. Criticile au fost bipartizane, europarlamentarul olandez Peter van Dalen de la Partidul Popular European argumentând că evenimentul „nu ar fi trebuit să se încheie niciodată în Qatar”.

În problemele legate de drepturile homosexualilor, ministrul Al Marri s-a limitat la a răspunde că ”toată lumea va fi binevenită” în țară pentru Cupa Mondială, apoi s-a lansat într-o apărare fermă a progresului în domeniul drepturilor muncii, din care o parte este direct responsabilă, și a mai susținut că națiunea este printre puținele din regiune care și-au deschis porțile unor organizații precum Human Rights Watch, precum și Organizației Internaționale a Muncii (ILO), agenția ONU care are acum un birou (deși nu este încă permanent) în Doha. Ministrul a spus că țara este deschisă „criticii constructive”, dar a cerut să nu „politizeze” problema și chiar a denunțat „dezinformarea”, mai ales în ceea ce privește numărul morților.

Numai pentru construcția stadioanelor, de la atribuirea evenimentului de către FIFA în 2010, au fost angajați 30.000 de muncitori străini, majoritatea venind din Bangladesh, India, Nepal și Filipine. 

The Guardian a raportat că 6.500 dintre acești lucrători au murit din cauza condițiilor de muncă îngrozitoare, dar guvernul contestă aceste cifre. „Din păcate, unele mass-media au spus că qatarii sunt criminali și teroriști, cum putem accepta această narațiune despre ură și rasism?”, a întrebat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel