Campania estivală a Spaniei naște controverse. Un model britanic a apărut în imagine fără permisiunea ei
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Guvernul Spaniei - Ministerul Egalității
Sursă foto: Guvernul Spaniei - Ministerul Egalității
Un model britanic s-a trezit cu imaginea sa într-o campanie spaniolă pentru sezonul estival. 

Artistul din spatele unui poster guvernului spaniol care încurajează femeile de toate formele și mărimile să fie mândre de corpul lor și-a cerut scuze pentru că nu a cerut permisiunea modelelor de la care au inspirat lucrarea. Săptămâna trecută, Institutul Femeii – parte a ministerului pentru egalitate din Spania – a lansat o campanie numită ”Vara este și a noastră”. Posterul însoțitor, conceput de artistul Arte Mapache, prezintă cinci femei cu diferite tipuri de corp, vârste și etnii. De asemenea, arată o femeie topless care a suferit o mastectomie.

”Campania este concepută ca un răspuns la fobia supraponderală, ura și blamarea trupurilor care ies din tipare, în special cele ale femeilor, lucru care este cel mai răspândit în timpul verii”, a declarat Institutul Femeii la începutul acestei săptămâni.

A folosit imaginile modelelor, fără ca acestea să știe

În ciuda mesajului pozitiv al campaniei, utilizatorii rețelelor de socializare au observat curând că unele dintre femeile din afiș semănau foarte mult cu modelele reale, scrie The Guardian. Joi, Arte Mapache și-a publicat scuzele pentru că a folosit imaginile modelelor fără permisiunea acestora.

”Având în vedere controversa – justificată – cu privire la drepturile de imagine din ilustrație, am decis că cel mai bun mod de a repara daunele care ar fi putut rezulta din acțiunile mele este de a împărți banii primiti pentru lucrare și să ofer părți egale pentru cei ilustrați în afiș”, a transmis artistul.

Arte Mapache a spus că nu a intenționat niciodată să ”abuzeze” de imaginile modelelor și că a căutat doar să demonstreze cât de mare inspirație au fost. Artistul a mai spus că rapoartele conform cărora comisionul era în valoare de 84.000 de euro sunt false și că taxa a fost de 4.490 de euro.

Campanie dedicată femeilor pe litoralul spaniol

Guverul iberic a lansat o campanie estivală, pentru a încuraja turistele să se simtă bine în pielea lor. Ministerul Egalității din Spania a lansat o campanie de vară pentru a încuraja femeile îngrijorate de cum arată corpul lor să meargă la plajă.

”Vara este și a noastră”, scrie sloganul deasupra unei imagini cu cinci femei de diverse forme și dimensiuni.

”Toate corpurile sunt gata de plajă”, a spus ministrul Serviciilor Sociale, Ione Belarra.

Șefa Institutului pentru Femei, Antonia Morillas, a spus că așteptările fizice au afectat nu numai stima de sine a femeilor, dar le-au refuzat drepturile, scrie BBC. Ilustrația campaniei a cinci femei care se relaxează pe plajă prezintă și o femeie topless după o mastectomie. Institutul, care se află în spatele inițiativei, a spus că este o încercare de a arăta că toate trupurile sunt așa cum trebuie să fie.

Femeile ar trebui să se bucure, însă, de vară, oriunde și cu cine își doresc, spunea reclama: ”Astăzi ridicăm un pahar pentru o vară pentru toți, fără stereotipuri și violențe estetice împotriva corpului nostru”.

Dar nu toată lumea a fost impresionată de campanie. Unii s-au întrebat dacă ar trebui extinsă campania și pentru a include bărbați, în timp ce liderul de stânga Cayo Lara a spus că noua campanie a fost culmea absurdului, încercând să ”creeze o problemă acolo unde nu există”. Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel