Căminele pentru vârstnici din Irlanda se închid într-un ritm fără precedent. Majoritatea au fost transformate în adăposturi pentru refugiații ucraineni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Tot mai multe cămine pentru vârstnici din Irlanda au început să se închidă, acestea fiind transformate în adăposturi pentru refugiații ucraineni.

Un număr „fără precedent” de azile de bătrâni sunt închise și transformate în adăposturi pentru refugiați ucraineni, a avertizat un director din Waterford, Irlanda, și ministrul adjunct pentru persoanele în vârstă, Mary Butler.

Ministrul a spus că a călătorit la Dublin pentru a organiza o întâlnire de urgență despre această problemă și pentru a discuta cu oficialii din departamentul ei. În total, 11 azile de bătrâni și-au închis porțile în 2022, Butler spunând că este „cu adevărat îngrijorată” de o tendință pe care a observat-o în ultimele trei luni, care implică închiderea acestor case în favoarea găzduirii refugiaților ucraineni, potrivit unui interviu pentru rețeaua radio WLR FM.

Ea a spus că este îngrijorată de faptul că azilele de bătrâni care sunt viabile din punct de vedere economic se transformă în adăposturi pentru refugiați, deoarece le aduc mai mulți bani. Odată transformat într-un adăpost pentru refugiați, guvernul alocă mai mulți bani pentru noile întrebuințări ale centrelor.

„Am văzut acest lucru în toată țara”, a spus Butler, adăugând „că unii furnizori aleg să-și închidă azilele de bătrâni pentru a primi persoane strămutate”. Ea a spus că, în timp ce unele case de bătrâni se închid din cauza presiunii financiare, iar acesta este dreptul lor ca operatori privați, ea analizează măsuri pentru încetinirea închiderilor, rămânând în limita bugetului de 1,4 miliarde de euro al ministerului.

În timp ce majoritatea refugiaților din Ucraina sunt de fapt ucraineni, un număr destul de mare de africani, asiatici și Orientul Mijlociu au folosit conflictul ca acoperire pentru a pătrunde pe continentul european susținând că sunt din Ucraina. Ei și-au făcut drum în Irlanda și în alte țări europene, cum ar fi în Franța, unde un raport a indicat că unul din trei refugiați ucraineni nu provine de fapt din Ucraina.

De asemenea, Irlanda s-a confruntat cu o criză a locuințelor care a fost exacerbată de migrația în masă. Războiul din Ucraina și afluxul de peste 40.000 de refugiați ucraineni au cauzat un stres suplimentar pe piața imobiliară și au contribuit la alimentarea inflației, scrie RMX.

Finlanda se pregătește să lanseze ”vizele umanitare”

Guvernul finlandez analizează lansarea unui nou tip de viză pentru persoanele care au nevoie de protecție specială și a căror intrare în Finlanda nu ar fi altfel posibilă.

”Viza umanitară” ar face posibil ca jurnaliştii şi activiştii pentru drepturile omului persecutaţi să solicite azil. Lista planificată include minorități sexuale, religioase și etnice, refugiați climatici, artiști, studenți și cercetători, persoane cu dizabilități și cei care necesită îngrijire medicală pe termen lung.

Cu toate acestea, se presupune că viza ar fi folosită numai în anumite situații, cum ar fi războiul ucrainean și opresiune în creștere în Rusia. Anul trecut, o inițiativă similară a fost discutată în timpul crizei din Afganistan, deoarece Finlanda nu avea mijloace să îi ajute pe cei amenințați de dominația talibană (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel