Cambridge Analytica. Christopher Wylie - Eunoia, informații din e-mailuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Firma Cambridge Analytica se află în centrul atenţiei de la sfârşitul săptămânii trecute, când s-a aflat că a utilizat datele personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le utiliza în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump. Apar noi informații.

Christopher Wylie, fostul angajat al Cambridge Analytica și cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea ilegală a datelor Facebook în campanii electorale, avea aceleași date când își înființa o afacere proprie în 2014, potrivit informațiilor obținute de BuzzFeed News. În anul următor, societatea respectivă, Eunoia Technologies, l-a pus într-o funcție pe Corey Lewandowski pe instrumente de microtargetare care ar putea fi desfășurate în numele campaniei prezidențiale a lui Donald Trump din 2016.

E-mailuri din 2014 furnizate către BuzzFeed News arată că Eunoia deținea, în acel moment, o bază de date cu peste 50 de milioane de profiluri Facebook. Aceleași informații - și politicile de colectare a datelor mai largi ale Facebook - sunt în curs de examinare în urma rapoartelor New York Times și Observer, pe care Cambridge Analytica le-a dobândit necorespunzător de la o companie numită Global Science Research (GSR) în scopuri academice. GSR, Cambridge Analytica și Wylie au spus că au șters datele de atunci. 

[citeste si]

Potrivit sursei citate, o singură sursă, care a refuzat să fie numită de teama de a pune în pericol relațiile personale și de afaceri, a confirmat autenticitatea acestor documente de la Eunoia, în timp ce o altă persoană a confirmat interesul lansat de Wylie de a-și desfășura activitatea în favoarea campaniei Trump.

Ce a spus avocatul

De când au apărut în presa internațională informațiile, Wylie a vorbit foarte puțin despre Eunoia. Ca răspuns la întrebările BuzzFeed News, avocatul lui Wylie a declarat că clientul său "nu a lucrat pentru clienți republicani de când a părăsit Cambridge Analytica" și că societatea lui nu avea "date sau active".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel