Calendar Creștin Ortodox. Sfântul Alexandru, 30 august 2021. Ce nu ai voie să faci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Pe data de 30 august, este prăznuit Sfântul Alexandru, fost episcop în Constantinopol în timpul împăratului Constantin cel Mare. 

Sfântul Alexandru a fost episcop în Constantinopol în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337). A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, dovedindu-se un apărător al dreptei credinţe, scrie crestinortodox.ro. La acest sinod l-a combătut pe Arie, unul din preoţii săi slujitori, care începuse să predice o învăţătură neconformă cu tradiţia şi credinţa Bisericii.

Arie şi adepţii săi refuzau orice conciliere, motiv pentru care este chemat în faţa unui sinod local (321). Aici Arie va susţine că Fiul nu este veşnic, ci a fost creat de Tatăl. Sinodul a pronunţat pe loc anatema! În sprijinul apărării ortodoxiei a fost chemat şi Osie, episcop de Cordova. Criza s-a accentuat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), care îl excomunica pe Arie.

Începutul propovăduirii eretice a lui Arie este pus între anii 312 şi 320. Este posibil ca doctrina eretică să fi apărut în mintea sa ceva mai devreme de 320, dar a devenit o realitate în jurul acestui an. Claudio Moreschinni subliniază aspectele esenţiale ale ereziei ariene:

"Fiul, nefiind Dumnezeu adevărat, nu putea să fie decât creatură, chiar dacă cea mai perfectă dintre creaturi. Ceea ce nu reprezintă un impediment pentru că Tatăl să fie Tată, doar că acesta este părinte pentru o fiinţă diferită de El. Este adevărat că Fiul este numit Dumnezeu, dar numai într-un sens impropriu: El este bun şi înţelept, se bucura de prerogativa de a fi fost creat direct de Dumnezeu, în vreme ce celelalte creaturi au fost create prin Fiul. În schimb, existenţa să nu se identifica nicidecum cu realitatea divină: El este pentru totdeauna contingent. (...) Mântuirea pe care Hristos o aduce oamenilor nu constă într-o înnoire a naturii lor, săvârşită graţie înălţării, prin Hristos, a aceleiaşi naturi umane, ci în oferirea unui model de viaţă şi în revelarea credinţei adevărate" (Claudio Moreschinni, Enrico Norelli, Istoria literaturii vechi, greceşti şi latine, vol. ÎI/1, Editura Polirom, Iaşi, 2004, p. 37).

Ce nu ai voie să faci

Conform tradiței, cu ocazia acestei sărbători credincioșii nu au voie să-și vorbească de rău aproapele și trebuie să dea dovadă de compasiune față de cei năpăstuiți de soartă. Persoanele care poartă numele de Alexandru sau Alexandra sunt considerate puternice, neînfricate, ambițioase și care luptă până la capăt pentru lucrurile în care cred..

Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi cu cei năpăstuiți de soartă. De Sf. Alexandru creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea Sfântului Alexandru.

Rugăciunea Sfântului Alexandru 

"Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel