Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 24 iunie. CRUCE ROȘIE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 24 iunie. CRUCE ROȘIE. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 24 iunie. CRUCE ROȘIE. Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron, potrivit crestinortodox.ro.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 24 iunie. CRUCE ROȘIE. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 24 iunie. CRUCE ROȘIE. Există o lungă perioadă din viaţa Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu avem informaţii. Cunoaştem că s-a retras în pustiu, unde a dus o viaţă de aspre nevoinţe, până în momentul în care a primit poruncă să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu. Mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!".

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 24 iunie. CRUCE ROȘIE. Cei care renunţau la păcate erau botezaţi în Iordan. Sfântul Ioan le atrăgea atenţia celor care ascultau cuvântul sau că el botează cu apă spre pocăinţă, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfânt, pregătind venirea Mântuitorului. Acesta este şi motivul pentru care Sfântul Ioan apare în unele icoane ca înger cu aripi. Această reprezentare îşi are originea în profeţia lui Maleahi, unde cel care pregăteşte calea Domnului este numit îngerul Domnului.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 24 iunie. CRUCE ROȘIE. Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl său, a tămâiat în sfântul altar - loc în care numai arhiereul intră o singură dată pe an, în luna a şaptea, ziua a 10 a (cf. Levitic 16, 29). Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie şi alta din octombrie. Având în vedere cele descoperite în Sfânta Scriptură, Sfinţii Părinţi au rânduit ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie că zi de naştere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel