Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 22 septembrie - CRUCE NEAGRĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 22 septembrie - CRUCE NEAGRĂ. Pe data de 22 septembrie, este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română Sfântul Teodosie de la Brazi.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 22 septembrie - CRUCE NEAGRĂ Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în prima jumătate a sec. al XVII-lea, în ţinutul Vrancei. A intrat de tânăr în monahism. Datorită culturii sale este numit secretar la cancelaria mănăstirii Bogdana, scrie crestinortodox.ro.  În anul 1670, a fost hirotonit episcop de Rădăuţi, iar în 1671 episcop de Roman.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 22 septembrie - CRUCE NEAGRĂ Moldova era condusă la acea vreme de domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino, o persoană fidelă otomanilor. La cererea acestui domnitor, episcopii din Moldova îl vor alege ca mitropolit pe Teodosie. Păstorirea sa în calitate de mitropolit nu va dura decât un an, din cauza faptului că i-a cerut domnitorului să pună capăt asupririi otomane.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 22 septembrie - CRUCE NEAGRĂ La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie pleacă la Focşani. În anul 1688, pe când se afla la Focşani, a fost răpit de prietenii domnitorului Dumitrașcu Cantacuzino şi dus în Țara Românească. Aici a fost chinuit timp de zece săptămâni. În toamna anului 1694, tătarii au năvălit şi la schitul Brazi. Aceştia i-au cerut să le predea avutul şi obiectele de preţ. Pentru că Sfântul Teodosie a refuzat, aceştia i-au tăiat capul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel