Data publicării:
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 21 octombrie - Sfinții Mărturisitori Ardeleni
Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, Sofronie, Visarion, Oprea şi preoţii Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel sunt prăznuiţi astăzi, 21 octombrie după ce au luptat împotriva impunerii forţate a confesiunii catolice în Transilvania, în cea de-a doua jumătatea a secolului ai 18-lea.
Sfinţii Marturisitori Ardeleni sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 21 octombrie. Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, din rândul preoților și al credincioșilor ortodocși români din Transilvania s-au ridicat numerosi apărători ai ortodoxiei în fața încercarilor autoritatilor habsburgice de a-i catoliciza cu forța. Între ei s-au numarat și preoți Moise Macinic din Sibiel și Ioan din Galeș.
Primul dintre ei a fost hirotonit la Bucuresti de Mitropolitul Neofit al Țării Românești, în jurul anului 1746. Ridicându-se împotriva uniației, a fost prins si întemnițat la Sibiu, unde a pătimit timp de 17 luni. A fost eliberat din închisoare cu condiția de a nu mai săvârși preoția și a trăi ca un simplu țăran.
În anul 1752 a fost delegat, alături de credinciosul Oprea Nicolae din Săliște, să plece la Viena, pentru a prezenta împaratesei Maria Tereza plângerea credincioșilor din părțile de sud ale Transilvaniei (Făgăraș, Sibiu, Sebeș și Orăștie), prin care cereau drepturi pe seama Bisericii Ortodoxe, să aibă aceleași drepturi, precum celelalte confesiuni religioase din Ardeal. Au fost primiți de împarateasă, dar în loc să li se dea un raspuns la plângerile lor, au fost aruncați în închisoarea Kufstein, din Munții Tirolului.
În anii care au urmat, reprezentanții clerului și ai credincioșilor din Transilvania au cerut în mai multe rânduri autorităților habsburgice să elibereze pe cei doi captivi. La 24 iulie 1784, Stana, soția lui Oprea, îl ruga pe împaratul Iosif al II-lea să-l elibereze după o robie de 32 de ani. Conducerea închisorii raporta că nu se mai știe nimic despre el. Acest fapt însemnând că și-au sfârșit zilele în temnița de la Kufstein, jertfindu-și viața pentru credința ortodoxă, câștigând însă cununile muceniciei.
Preotul Ioan din Galeș a fost hirotonit la București sau la Râmnic, în lipsa unui episcop ortodox în Transilvania. S-a numărat printre cei mai îndrăzneți aparatori ai credinței ortodoxe. În anul 1756 a fost arestat și dus în lanțuri la Sibiu. Împarateasa Maria Tereza a dat ordin să fie dus în închisoarea cetății Deva, urmând sa fie reținut acolo până la moarte, refuzând să își lase credința ortodoxă, potrivit creștin-ortodox.ro
La 21 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi:
Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare; Sfinţii Mucenici Gaie, Dasie şi Zotic; Sfinţii Mucenici Andrei, Ştefan, Pavel şi Petru; Sfânta Muceniţă Teodota şi Socrate, preotul; Sfântul Mucenic Eucrat; Sfântul Cuvios Filotei; Sfântul Cuvios Mucenic Zaharia; Sfântul Cuvios Varuh; Sfântul Mucenic Azis; Sfântul Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News