Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 noiembrie 2022
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 noiembrie 2022 / Foto: Pixabay, de jeffjacobs1990
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 noiembrie 2022 / Foto: Pixabay, de jeffjacobs1990
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 11 noiembrie 2022. Pe data de 11 noiembrie, este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Mina.

Astăzi, 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Mina, cunoscut și ca protectorul celor păgubiți.

"Sfântul Mina îi ocrotește pe păgubiți, se arată grabnic ajutător celor nedreptățiți în procese și celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați.

Cine a fost Sfântul Mina

Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraților români Dioclețian și Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama să a murit la doar trei ani după acesta.

Sfântul Mina leapădă haina de ostaș și îmbracă haina pustnicului. Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice.  După puțin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

În vremea petrecută în pustiu l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: "Ce cauți Mina, de unul singur, între cer și pământ? Locul tău este printre oameni, că aceștia să ia aminte la cuvintele și faptele tale. Dacă ai schimbat o haina de ostaș cu altă, atunci sfârșește pe câmpul de lupta, că să învii ca un învingător fără sabie".

Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturisește fără ezitare că este creștin. Este luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credință în Hristos, i s-au tăiat mâinile și picioarele, apoi capul.

Orașul Sfântului Mina - unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj

Potrivit tradiției, trupul sfântului a fost luat de sora să, și împreună cu câțiva soldați l-au dus la Alexandria pentru a fi pus într-o biserica. În momentul în care persecuția împotriva creștinilor a încetat, un înger i s-a arătat Patriarhului Atanasie al Alexandriei, spunându-i să ia trupul Sfântului Mina și să-l ducă în Deșertul de Vest. La câțiva kilometri de Alexandria, la marginea Lacului Mariut, cămila care ducea trupul sfântului, nu a mai vrut să se miște, chiar dacă a fost forțată de creștini să meargă mai departe. Au interpretat acest lucru că pe un semn de la Dumnezeu și au îngropat trupul Sfântului Mina în acel loc.

Multă vreme nu s-a știut nimic de trupul Sfântului Mina, până când locul în care a fost înmormântat a dăruit vindecare în mod miraculos unui pastor și turmei sale bolnave. Din Sinaxarul etopian aflăm: "Și Dumnezeu a vrut să arate locul trupului Sfântului Mina. Și era în acel deșert un anume pastor, și într-o zi o oaie care suferea de boală scabiei s-a dus în acel loc și s-a scufundat în apă micului izvor din apropierea locului și s-a rostogolit prin el și s-a vindecat pe loc. Și când pastorul a văzut lucrul acesta și a înțeles miracolul s-a minunat peste măsură. Și după aceea obișnuia să ia praf de pe acel altar și să-l amestece cu apă și să îl pună pe oi și dacă erau bolnave de scabie erau vindecate pe loc. Și obișnuia să facă asta tot timpul și astfel îi vindecă pe toți care veneau la el".

Locul a devenit atât de cunoscut, încât și fiica împăratului Constantin cel Mare a fost vindecată aici de lepra. În urmă acestei minuni, Sfântul Mina i s-a arătat în vis împăratului și i-a descoperit că în acel loc se află înmormântat trupul sau. Ca mulțumire, împăratul va construi o biserica, în care a așezat racla cu moaștele Sfântului. Așa va lua naștere orașul Sfântului Mina, unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume. Orașul a fost distrus de arabi la mijlocul secolului al VII lea. În prezent, la aproximativ 1 km distanță de orașul Sfântul Mina, patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei, a ridicat o mănăstire în care se află spre închinare moaștele sfântului" scrie Calistrat.ro pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel