Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 02 mai 2022, 20:44
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Chasse Sauvage)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Chasse Sauvage)
Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună. Iată sărbătorile cu Cruce Roșie din Calendar Creștin-Ortodox pentru luna mai 2022.

8 mai - Sfântul Apostol și Evanghelist loan

Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veşnice) şi pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormântul său), scrie crestinortodox.ro.

Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună. Sfântul Ioan a fost fiul lui Zevedei şi al Salomeei, de meserie pescar şi originar din Betsaida. Sfântul Ioan Evanghelistul era cel mai tânăr dintre cei Doisprezece Apostoli și unul dintre cei mai apropiați de Iisus. În Evanghelia sa, el se numeşte "ucenicul pe care îl iubea Iisus" (Ioan, 21, 20).

Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună.  Este ucenicul căruia Domnul, când era răstignit pe Cruce, i-a încredinţat pe Preacurata Sa Maică. După învierea lui Iisus, Ioan a fost primul apostol care a cercetat mormântul gol. După moartea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Ioan a mers la Efes, în Asia, propovăduind credinţa lui Iisus. Din porunca lui Domitian împăratul (81-96), "Apostolul dragostei" a fost surghiunit în insula Patmos şi acolo a vieţuit multă vreme. Tot acolo, a scris şi Evanghelia sa, cele trei Epistole şi cartea Apocalipsei.

21 mai - Sfinții Împărați Constantin și Elena

Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună. Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus şi al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia). După moartea tatălui său din 304, a fost proclamat împărat. Intră în conflict cu Maxenţiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcţia pe care el o deţinea.

Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună. În ziua premergătoare luptei cu Maxenţiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă şi o inscripţie: În hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i se descoperă Hristos şi-l îndeamnă să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va ieşi biruitor din luptă.

Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună. În anul 313, va da un decret prin care va opri prigonirea creştinilor şi, astfel, creştinismul devine religie permisă în imperiu. Religia creştină va deveni religie de stat, în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395). În vremea împăratului Constantin, s-a ţinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea în anul 325, unde a fost înlăturată erezia lui Arie şi s-au alcătuit primele articole din Crez.

Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună. Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veşnice a mamei sale.

Calendar Creștin-Ortodox mai 2022. CRUCE ROȘIE - lista sărbătorilor din această lună. Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit, pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?