Calendar creștin-ortodox aprilie 2022. Zile de sărbătoare cu cruce neagră și cu cruce roșie. Rugăciunea care se spune în Săptămâna Luminată
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels/ Calendar creștin-ortodox, aprilie 2022
foto pexels/ Calendar creștin-ortodox, aprilie 2022
Iată ce sărbători sunt săptămâna aceasta, conform calendarului creștin-ortodox. 

În această săptămână, doar miercuri și sâmbătă nu avem sărbătoare în calendar. 

Iată ce arată calendarul creștin-ortodox pentru ultimele zile de aprilie 2022: 

26M† Sfintele Paști; Învierea Domnului - sărbătoarea luminii și a bucuriei; Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis

Paștile sunt în Ortodoxie " sărbătoarea sărbătorilor ". Dacă sărbătoarea este o țâșnire de viață dumnezeiască în creație și ca atare o țâșnire de lumină mai presus de fire, Paștile sunt țâșnirea deplină a vieții dumnezeiești în existența noastră creștină, arată creștinortodox.ro

27M Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului

28J† Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Sfinții Iason și Sosipatru au făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului .

29V† Izvorul Tămăduirii; Sfintii Noua Mucenici din Cizic

În vinerea din Săptămână Luminată , creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii . Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat , Leon cel mare a găsit într -o pădure un orb, care i-a cerut apă . La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr -un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa . Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni. Această Biserica , situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.

30S Sfântul Apostol Iacov

Rugăciunea care se rostește în Săptămâna Luminată 

În Săptămâna Luminată, creștinii rostesc o rugăciune despre care se spune că aduce armonie și pace în suflet.

”Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.

Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.

Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.

Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocrotește-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruiește în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel