CALENDAR ASTRONOMIC. Ce planete poți vedea pe cer în luna octombrie
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a publicat calendarul astronomic pentru luna octombrie. Iată ce planete poți vedea pe cer.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a publicat calendarul astronomic pentru luna octombrie. Numele lunii vine de la latinescul "octo" ce înseamnă opt. Acesta era a opta luna din calendarul roman pe vremea când nu existau lunile ianuarie şi februarie. Octombrie este una dintre cele şapte luni ce au 31 de zile.
Ce planete poți vedea pe cer?
Potrivit măsurătorilor, Jupiter și Saturn se văd în continuare unul lângă altul pe cer, de când se face seară până pe la miezul nopții la începutul lunii și la ora 23 la sfârșitul ei. Pentru a le vedea trebuie să priviți înspre sud pe la ora 19:30, nu foarte sus față de orizont. Acolo veți vedea un astru foarte strălucitor, de culoare gălbuie, care nu este alta decât planeta Jupiter. Imediat, în stânga, se află alt astru, nu la fel de strălucitor, care este Saturn.
Cele două planete se văd în continuare împreună pe cer pentru că se află în aceeași direcție în sistemul solar văzute de pe Pământ. Direcția este aceeași dar depărtare până la ele este diferită: până la Jupiter sunt cam 700 de milioane de km, iar până la Saturn 1,4 miliarde.
Marte, vedeta lunii octombrie
Marte este vedeta lunii octombrie din două motive: se apropie de Pământ și se află într-o poziție foarte favorabilă pentru observații.
Ne place să vedem planetele atunci când se află la cea mai mică depărtare de noi. Atunci sunt strălucitoare și se văd mari prin telescop, ceea ce ne permite să vedem mai multe detalii pe suprafață și atmosferă.Pentru planetele îndepărtate, apropierea minimă de noi se produce în fiecare an, când Pământul ajunge din urmă planeta pe orbită, însă pentru Marte la fiecare 2 ani și 4 luni. Motivul este mișcarea lui Marte în jurul Soarelui care este îndeajuns de rapidă încât îi ia mai mult planetei noastre să o ajungă din urmă.
Apropierea minimă dintre Marte și Pământ se produce în ziua de 6 octombrie, când se vor afla la 61,1 milioane de km una de alta. Totuși, Marte se va vedea bine pe tot parcursul lunii octombrie, cu diametru aparent maxim pe care se pot vedea detalii pe suprafață.
Poziția bună pentru observații vine când planeta se află la „opoziție”, adică în partea opusă Soarelui, văzută de pe Pământ. În acele momente planeta se vede toată noaptea, având strălucire maximă. Opoziția se produce pe 14 octombrie.
Planeta se vede foarte ușor. După ora 21 puteți privi înspre est, unde se va vedea un astru foarte strălucitor, roșiatic, care nu pâlpâie. Acesta este Marte, planeta „roșie”. Se află într-o constelație compusă din stele mai puțin strălucitoare, Pisces, dar un loc bun pe cer care se ridică foarte sus față de orizont, de la noi din țară. Marte se va vedea sus pe cer în jurul orei 1.
Când poți vedea Luceafărul?
Venus se vede foarte ușor înainte de răsăritul Soarelui. Priviți înspre est, în jurul orei 6 dimineața, direcție în care se va vedea un astru extrem de strălucitor. Planeta se vede ca o stea care se și mișcă repede printre stele. De la o zi la alta Venus se va afla în altă poziție față de stelele din fundal, pe măsură se mișcă ea și Pământul se mișcă în jurul Soarelui.
Pe tot parcursul lunii se va afla în constelația Leo, iar în primele zile se va apropia de cea mai strălucitoare stea din zonă, denumită „Regulus”.
Luna trece prin zonă în diminețile de 12-15 octombrie, potrivit Astro-Urseanu.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News