Calendar alegeri 2024. Ciolacu, anunț
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Marcel Ciolacu a făcut, marți, un anunț referitor la calendarul alegerilor de anul acesta.

„Ce vă spun cu certitudine, ca premier al României, este că îmi doresc să anunț tot calendarul de alegeri mâine. Nu trebuie să fie o decizie pe care să o luăm astăzi, ca apoi să ne mai strângem peste o săptămână. Atunci când luăm decizia publicăm tot calendarul pentru ca românii să știe când trebuie să iasă la vot”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit unor surse din coaliție, primarii PSD și PNL forțează comasarea alegerilor pentru a nu rata fondurile europene.

Aceștia le-au cerut liderilor lor să convină asupra unei formule care să permită comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale din 2024.

În spatele acestei poziții, spun surse din ambele partide, ar fi frica de a pierde fondurile europene destinate dezvoltării localităților. ”Mai mulți radicali în Parlamentul European înseamnă un pericol mai mare de instabilitate și de suspendare a fondurilor europene” spun tot mai mulți aleși locali din ambele partide.

Potrivit lor, riscul este dat de ordinea alegerilor din 2024, în care primele sunt cele europarlamentare. De regulă, prezența la vot în aceste alegeri este mică, iar asta poate ajuta formațiunile radicale să obțină un scor nemeritat de bun.  

”Poate la București acest lucru nu se simte, dar noi în plan local vedem cum aceste partide câștigă tot mai mult teren” s-au plâns, potrivit unor surse din PSD, mai mulți primari social-democrați. 

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Institutul de sondare CURS a efectuat un sondaj pe 1067 de respondenți privind comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale.

Institutul de sondare CURS a efectuat un sondaj de opinie pe populația adultă rezidentă din România, pe 1067 de respondenți cu vârste de peste  18 ani. În ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, un procent de 14% spune că ideea este foarte bună, iar 36% spune că ideea este bună.

Doar 31% dintre românii consideră că ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare reprezintă o idee proastă sau foarte proastă.

De asemenea, 19% dintre români nu au avut o opinie cu privire la această temă.

Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL, consideră că discuțiile amânate de la o zi la alta afectează credibilitatea coaliției. El a susținut că ”inclusiv președintele nostru, Nicolae Ciucă, a spus că dacă vineri, săptămâna aceasta, nu se ia o decizie, putem spune adio comasării”.

”Marcel Ciolacu de un an și jumătate se dorește a fi președintele României” spune Sighiartău care afirmă că de aici vine blocajul în coaliția de guvernare. ”PSD, prin comunicarea pe care o face, vrea să arunce PNL într-o lumină proastă” mai acuză liderul PNL.

Robert Sighiartău consideră că Marcel Ciolacu nu va fi votat niciodată la președinție de votanții PNL. Totodată, el afirmă că, de la început, liberalii au susținut comasarea în beneficiul electoratului.

”Nu trebuia legat de visul lui Marcel Ciolacu de a ajunge președinte” spune liberalul, care consideră că imaginea actuală nu dă bine în fața electoratului. Totodată, el afirmă că nu trebuie cedat în fața ”șantajului” PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel