Data actualizării:
Data publicării:

Calcule de culise: Ce interese au partidele și Iohannis și cum se poate repeta scenariul Băsescu - Boc

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Scena politică este extrem de instabilă și imprevizibilă în această perioadă. Președintele Klaus Iohannis poartă runde nesfârșite de consultări pentru desemnarea unui nou premier, iar ce partidele recurg la diverse strategii pentru a-și apăra propriile interese. DCNews vă propune o analiză care  prezintă situația actuală a partidelor și președintelui Klaus Iohannis și ce calcule se fac în aceste zile pe eșichierul politic.

Anticipatele nu ar conveni acum niciunui partid, pentru că ar presupune cheltuieli mari și  o desincronizare a alegerilor. În mod normal, întâi îți pui primarul, iar acesta trage după el partidul la parlamentare, mai ales că e vot pe liste. Or, în momentul în care anticipatele ar avea loc înaintea localelor, primarul ar fi solicitat la vot, după care el nu mai știe dacă rămâne primar. Asta ar fi o problemă a întregii clase politice.

Iată cum se prezintă situația partidelor și a președintelui Klaus Iohannis și ce calcule se fac în aceste zile pe scena politică:

UDMR - Interesul maghiarilor este ca alegerile să aibă loc cât mai repede, pe legea veche, pentru ca votul prin corespondență să nu intre în vigoare. Votul prin corespondență le diluează procentul. Dacă la urne vin jumătate de milion de oameni în plus, UDMR riscă să nu mai facă 5% și să rămână în afara Parlamentului. Totodată, Uniunea poate pierde inclusiv voturi din rândurile maghiarilor, care s-ar putea reorienta către formațiunile nou-apărute ce se adresează minorității ungare din Transilvania. 

PMP - Îi convin, la fel ca oricărui partid mic, alegerile în două tururi de scrutin, pentru a putea să facă jocurile între cele două tururi. Repoziționarea pentru turul 2 face ca partidele mici să conteze. În turul 1 se dă lupta pentru consilieri și atunci ai nevoie de vectori de imagine, care chiar dacă nu intră în finală, îți pot aduce câteva locuri în consiliu. Ulterior, se joacă alte funcții în primărie și diverse alianțe pentru susținerea în turul 2, dacă se fac alegeri în două tururi. Dacă se fac într-un singur tur, vin partidele mari, cu primari în funcție, iar Partidul lui Traian Băsescu nu prea mai contează. O să conteze în câteva orașe mari, unde ar putea găsi câteva nume grele, cum este cazul fostului președinte pentru alegerile din Capitală. PMP ar putea racola câțiva din actualii liberali care ar urma să rămână în afara listelor de candidați ai PNL.

UNPR - În momentul de față este în defensivă, după problema lui Cristian Popescu-Piedone. De unde făcea trei-patru primari de sector, acum tot UNPR-ul rămâne în Neculai Onțanu. Mai mult, devine din ce în ce mai improbabilă o candidatură pe cont propriu la alegeri. UNPR are următoarele probleme: dacă va candida pe cont propriu, riscă să nu ia 5%. Cu PNL-ul pare imposibilă o alianță. Singura alianță pe care ar putea s-o facă este cu PSD. Or, poziționarea fermă pe linia lui Klaus Iohannis, inclusiv acceptarea anticipatelor, ridică semne de întrebare dacă PSD-ul va accepta o asemenea alianță.

PNL - E clar că nu vrea să-și asume un an de guvernare, ca să nu fie prins de alegerile următoare ca partid la putere. PNL a rămas fără principala axă de comunicare: ”Jos Ponta!”. Nu are un proiect propriu, nu are o strategie clară. Liberalii strigau ”Jos Ponta!”. În momentul de față Ponta este jos, iar PNL-ului îi este frică să ia guvernarea, pentru că într-un an de zile riscă să-și piardă plusul de capital electoral. Din acest motiv, PNL împinge soluția anticipatelor, pentru a mai trage de timp. Dacă liberalii vor susține un tehnocrat, vor da dovadă de inconsecvență. Adică au strigat ”Jos Ponta! Vrem să venim la guvernare”, iar acum, când li se oferă guvernarea, o refuză. Deci, PNL-ul nu se simte prea bine nici el.

PSD - Culmea, social-democrații au o mare șansă, apărută după ce Victor Ponta a plecat prin demisie de onoare, nu dat jos de procuratură sau de adversarii politici, ci pe un incident atribuibil mai degrabă altui partid, decât lui, și anume UNPR-ului. Ca urmare, PSD-ului i-ar conveni un guvern tehnocrat, pentru că și-ar păstra o parte din posturi și toată administrația, și n-ar mai fi acuzat că se află la guvernare. 

[citeste si]

Un avantaj pe care l-ar presupune un premier independent este că acesta putea să ia măsuri dure, dacă ele sunt cu adevărat necesare.

Însă, în momentul de față, să iei măsuri dure după ce Guvernul Ponta a tot anunțat creșteri de salarii și pensii și tăieri de taxe și impozite este o decizie riscantă politic. Iar Parlamentul oricum nu le va susține, pentru că vor fi alegeri. În 2010 tocmai asta a fost problema, că după ce toată lumea știa că este bine, dintr-o dată a venit Traian Băsescu, din senin, și a zis că se taie salariile. Or, acum, după ce toată lumea a zis că e bine să vină un premier independent, impunerea unor măsuri de austeritate nu ar fi văzută cu ochi buni.

Totodată, un premier independent nu ar avea susținere în Parlament și ar fi pus mai mult de formă. Iar asta ar crea instabilitate timp de un an. Un prim-ministru independent ar putea câștiga stabilitate doar prin sprijin din partea președintelui Klaus Iohannis, ceea ce ar duce însă la o politică de genul Băsescu - Boc. Situația în care premierul nu e asumat de nimeni, decât de Klaus Iohannis, și impus sub presiunea străzii, ar aduce foarte mult cu regimul Băsescu - Boc.

Riscul major al unui astfel de scenariu ar fi asumat de Klaus Iohannis, pentru că, dacă ar începe să apară măsuri nepopulare sau derapaje economice, acestea îi vor fi imputate președintelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel