Calculator dietă. Câți ani CÂȘTIGI dacă îți schimbi regimul alimentar. OCTOGENARII își prelungesc viața cu TREI ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Calculator dieta. Arată câți ani CÂȘTIGI dacă îți schimbi regimul ALIMENTAR / Foto: Pexels
Calculator dieta. Arată câți ani CÂȘTIGI dacă îți schimbi regimul ALIMENTAR / Foto: Pexels
Ce se întâmplă când o dietă fast-food este înlocuită cu alimente vegetale.

Oamenii de știință au dezvoltat un model care poate estima cu cât îți pot prelungi sau scurta viața unele alimente pe care le consumi sau intenționezi să le incluzi în dietă.

Mai concret, odată cu introducerea în calculator a alimentelor sănătoase, se poate calcula cu cât va fi prelungită speranța de viață. Recomandările generate vor putea aduce beneficii persoanelor de toate vârstele, dar mai ales tinerilor, scrie Science Daily .

Se estimează că bolile legate de nutriție duc la 11 milioane de decese, în fiecare an.

O problemă majoră pentru sănătate, nutriția a intrat în vizorul oamenilor de știință norvegieni de la Universitatea din Bergen, care au dezvoltat un calculator online pentru a evalua impactul schimbărilor în dietă asupra speranței de viață.

Calculatorul de dietă, AICI 

 

Câți ani câștigi

 

Oamenii de știință au calculat ce se va întâmpla dacă, în loc de dieta tipică (fast-food, bacon, friptură, produse de patiserie, milkshake, băuturi dulci), o persoană ar începe să mănânce mai multe legume, fructe, cereale integrale, nuci și ar reduce cantitatea de carne roșie și procesată.

În urma studiului, a fost evidențiat că persoanele de vârstă mijlocie își pot crește speranța de viață cu peste 10 ani, doar schimbându-și dieta.

În cazul persoanelor de peste 60 de ani, impactul este mai mic, dar tot ar fi un câștig de aproximativ opt ani, în timp ce persoanele de peste 80 de ani vor câștiga aproximativ trei ani.

„Înțelegerea potențialului diferitelor grupe de alimente pentru sănătate va ajuta oamenii să obțină îmbunătățiri semnificative”, spun autorii.

Calculatorul Food4HealthyLife poate fi un instrument util pentru medici și oameni obișnuiți pentru a evalua efectele alegerilor alimentare asupra sănătății organismului.

 

2 miliarde de lei, aruncați de români pe șaorma, burgeri și aripioare. Analiza momentului

Fast-foodul „mănâncă“ circa un sfert din piaţa totală de restaurante. Românii cheltuie anual peste 2 miliarde de lei pe şaorma, burgeri şi aripioare, potrivit unei analize a Ziarului Financiar, citează Mediafax.

Piaţa restaurantelor din România a scăzut anul trecut, în primul an de pandemie, până sub 10 mld. lei, faţă de 14 mld. lei în 2019. Din total, segmentul de fast-food reprezintă circa 20-25%.

Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel