Calcul vârstă de pensionare: Cine se poate pensiona în 2023
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Iată cine poate ieși la pensie în 2023. 

Dacă a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. Vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii. Astfel, iată cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an, conform avocatnet.ro.  

Putem afla, prin urmare, cine poate ieși la pensie anul acesta, dacă ne raportăm la vârsta minimă de pensionare, ce se calculează în funcție de data nașterii. Dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare, persoanele ce ating vârsta standard de pensionare în 2023 pot cere să iasă la pensie.

Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Pentru femei însă, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În 2023, de exemplu, femeile se pot pensiona la 62 și 62 de ani și o lună. 

Pensionare pentru limită de vârstă - bărbați

În cazul pensionării bărbaților, lucrurile sunt simple. Concret, se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal.

Trebuie menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). În esență, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Pensionare pentru limită de vârstă - femei

Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, potrivit legii pensiilor.

Pe de altă parte, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

Asemenea bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare, dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel.

Totodată, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

Vezi aici tabelul legat de vârsta de pensionare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel