Calcul calorii, marea eroare în procesul de slăbire. Valentin Vasile: Alimente greșite. Organismul le depozitează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Întrebat despre greșelile cele mai frecvente pe care le fac oamenii care ajung să se îngrașe, Valentin Vasile, specialist în nutriție sportivă și nutriție pentru pierderea în greutate, dar și antrenor personal, a explicat, în cadrul interviului acordat pentru DCNews, de ce este greșit simplul calcul al caloriilor. 

Un om are nevoie de anumite calorii pe zi pentru a slăbi sau pentru a se menține. Simplul calcul caloric al alimentelor dintr-o zi nu este suficient. Este mult mai important ce alimente compun mesele și gustările noastre, ce oferă organismului nostru. Dacă mâncâm un produs de fast food de 1.000 de calorii la o masă, respectivul produs ne oferă energie imediată. Nefolosită în următoarea oră, energia respectivă se depune. Astfel, contează foarte mult ce punem în farfurie înainte de a calcula cât reprezintă caloric. 

Revenind la explicațiile specialistului, Valentin Vasile, autor al cărților ”Stil de viață, nu dietă” și ”Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interne ale slăbitului”, a explicat, în interviul DCNews

Într-adevăr, din punct de vedere caloric sunt egale 100 de calorii din broccoli cu 100 de calorii din înghețată, însă răspunsul organismului la aceste alimente e total diferit. Sigur că sunt doar 100 de calorii și putem calcula, prin matematică simplă că, dacă metabolismul nostru este de 1.500 de calorii, noi putem mânca 1.400 de calorii din pizza, junk food și înghețată și, dacă nu depășim numărul caloric pe care-l consumăm prin efort, nu ne îngrășăm. Este foarte greșit, pentru că organismul nu are ce să facă cu aceste alimente, non-alimente, junk fook, alimente procesate, zahăr, organismul nu are nevoie de ele și doar le transformă în energie, care e o energie rapidă, spontană, care, fie este folosită în acel moment, dacă nu, organismul o depozitează sub formă de rezerve. După ce ai mâncat două felii de pizza, dacă în următoarea oră nu faci antrenament, ca să folosești această energie rapidă, sigur că organismul o depozitează sub formă de rezerve. Dacă sunt calorii rele, organismul nu are ce face cu ele, nu le poate folosi. Organismul are nevoie de proteină de calitate, de fibre, de grăsimi esențiale, de carbohidrați complecși, de fibre, vitamine, minerale, nu are nevoie de zahăr, de alimente foarte mult prelucrate termic, fără valoare nutrițională, organismul nu are ce face cu aceste alimente și le transformă în energie și, dacă nu este folosită această sursă de energie atunci, le depozitează.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel