Data publicării:
Călătoria Kamalei Harris în Filipine reaprinde tensiunile dintre SUA și China
Întâlnirea de la Bali dintre Joe Biden și Xi Jinping nu a avut scopul nerealist de a depăși problemele nerezolvate aflate în centrul agendei bilaterale, ci acela de a evita, cel puțin deocamdată, o confruntare armată care ar avea consecințe imprevizibile.
La puțin peste o săptămână după întâlnirea de la Bali dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping, interpretată de mulți analiști drept primul pas către o nouă fază de detenție, confruntarea dintre cele două superputeri rămâne foarte strânsă.
Vizita în Filipine a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, într-adevăr, pare să fi aprins un nou focar de tensiune. Numărul doi al Casei Albe l-a întâlnit ieri cu noul președinte filipinez, Ferdinand Marcos Jr, care se dovedește a fi mult mai dispus față de Washington decât au prezis observatorii internaționali înainte de alegerile din mai 2022, scrie Agenzia Nova.
Liderului din Manila, care a definit vizita lui Harris drept un ”simbol foarte puternic” al ”solidității și importanței” relațiilor bilaterale, vicepreședintele SUA i-a reiterat angajamentul țării sale de a apăra Filipine în cazul unui atac din China: ”Un atac armat împotriva forțelor armate filipineze, a navelor sau a aeronavelor publice în Marea Chinei de Sud ar activa angajamentele de apărare reciprocă ale SUA. Și acesta este un angajament neclintit pe care îl avem față de Filipine”, a declarat Kamala Harris.
În plus,Harris a devenit personalitatea instituțională americană de cel mai înalt nivel care a pus piciorul pe insula Palawan, nu departe de Spratlys și, prin urmare, de apele și atolii care au fost scena disputelor teritoriale cu China.
Prezența vicepreședintelui Statelor Unite în această zonă este menită să nu treacă neobservată la Beijing, mai ales în legătură cu un nou incident între China și Filipine în Marea Chinei de Sud.
De altfel, Marcos a anunțat că va trimite la Beijing o notă diplomatică de protest pentru ceea ce s-a întâmplat ieri, când o navă a Gărzii de Coastă din Beijing ar fi folosit forța pentru a fura o rachetă naufragiată care a căzut în acele ape dintr-o barcă din Manila.
China, prin Ministerul său de Externe, a respins acuzațiile, spunând că a intrat în posesia epavei după ”negocieri amicale”.
”I-am întrebat pe chinezi de ce reconstrucția lor a poveștii este atât de diferită de cea a marinei filipineze”, a spus Marcos. Președintele filipinez s-a referit în special la versiunea evenimentelor oferită de viceamiralul Alberto Carlos, de la Comandamentul de Vest al Marinei din Manila.
Potrivit ofițerului, Garda de Coastă chineză ar fi, de fapt, ”sechestrat cu forța” încărcătura prin tăierea cablului de remorcare al navei filipineze, care fusese trimisă să inspecteze o epavă văzută la aproximativ 730 de metri de Tithu, una dintre insulițele din Filipine. Arhipelag controlat din Manila.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, resturile rachetei au fost ”predate spontan” la Garda de Coastă din Beijing. Rămâne de clarificat cum a ajuns racheta lângă Spratlys și de ce China a fost atât de dornică să o recupereze.
În orice caz, rămâne faptul că întâlnirea de la Bali dintre Biden și Xi nu pare să fi spulberat norii asupra relațiilor dintre cele două mari puteri globale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News