Data publicării:

Caju previne cancerul, bolile de inimă și pietrele la bilă

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Original din America de Sud, este acum răspândit şi crescut în multe alte ţări cu climat tropical.

Cea mai mare ţară exportatoare de caju este de fapt Nigeria, urmată de India şi Coasta de Fildeş. Un alt fapt interesant este că deşi în termeni culinari caju este considerat a fi o nucă, în termini botanici este de fapt o sămânţă. Şi mai interesante sunt numeroasele beneficii pe care consumul acestei nuci le aduce asupra organismului uman.

Previne cancerul

Caju conţine proantocianide, o clasă de flavanoide care înfometează tumorile şi blochează divizarea celulelor canceroase. O serie de studii au demonstrat că datorită conţinutului lor ridicat de cupru, fitochimicale şi antioxidanţi, care au proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi, nucile de caju reduc riscul apariţiei cancerului de colon.

Previne bolile de inimă

Caju are un conţinut mai scăzut de grăsimi decât alte nuci. În plus, majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grăsimi mononesaturate care se găsesc şi în uleiul de măsline şi care sunt foarte benefice pentru o inimă sănătoasă. Studiile arată că acidul oleic îmbunătăţeşte sănătatea sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor, ale căror nivele ridicate sunt asociate cu riscuri mari de atacuri de cord. Caju nu conţine colesterol, iar magneziul găsit în el ajută la coborârea presiunii arteriale, prevenind astfel bolile de inimă.

Citește și: Fruct de acai, beneficii pentru inimă, afrodisiac, previne cancerul

Menţine sănătatea părului şi a pielii

Un component esenţial al multor enzime, cuprul, găsit din abundenţă în caju, joacă un rol important într-o mulţime de procese chimice din organism. O astfel de enzimă este tirozinaza, care transformă tirozina în melanină, pigment ce dă culoarea părului şi a pielii.

Întăreşte sistemul osos

Este bine ştiut faptul că pentru a avea oase sănătoase şi puternice este nevoie de calciu, magneziul şi vitamina K2 fiind alte elemente importante necesare în acest process. Din fericire, caju este bogat în magneziu, ajutând astfel la întărirea sistemului osos. De asemenea, cuprul din caju este şi el vital pentru enzimele care sunt implicate în combinarea colagenului şi elastinului, dând substanţă şi flexibilitate oaselor şi incheieturilor.

Protectorul nervilor

Magneziul previne calciul să intre rapid în celulele nervoase şi să le activeze, ţinând astfel nervii relaxaţi, iar, odată cu ei, şi vasele de sânge şi muşchii. Prea putin magneziu înseamnă prea mult calciu, care poate intra în celulele nervoase şi să le facă să trimită prea multe mesaje, fapt ce duce la o contracţie prea mare a acestora.

Previne pietrele la bilă

Datele adunate de la 80.718 de femei din celebrul studiul al "Asistentelor" demonstrează că femeile care consumă cel puţin 30 de grame de nuci pe săptămână (inclusiv caju) au un risc cu 25% mai mic de a face pietre la bilă.

Menţine greutatea

Persoanele care consumă caju de două ori pe săptămână au şanse mai mici de a se îngrăşa decât cei care o fac mai rar. Chiar dacă caju este bogat în grăsimi, aceste grăsimi sunt considerate "grăsimi bune" , lucru datorat raţiei ideale de 1:2:1- saturate: mononesaturate: polinesaturate, raţie recomandată de specialişti ca fiind cea mai bună. În plus, caju conţine mai puţine grăsimi în comparaţie cu alte nuci, precum alunele, migdalele, nucile sau nucile pecan. Cu un conţinut ridicat de fibre, sunt o variantă perfectă pentru o gustare rapidă şi delicioasă, care să ajute la menţinerea greutăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel